Újra éhségsztrájkol Mihail Szaakasvili, a bebörtönzött grúz exelnök

külföld
2022 december 14., 16:59

„Tisztában vagyok minden kockázattal, tekintettel az egészségi állapotomra, de addig éhségsztrájkolok, amíg nem kapok garanciákat arra, hogy legalább videokapcsolattal részt vehetek az eljárásomban”– jelentette ki Grúzia egykori elnöke, Mihail Szaakasvili szerdán. Kifejtette, hogy megtagadták tőle a tárgyaláshoz való jogát, ezért kénytelen reagálni.

A tbiliszi bíróságnak azt kellett volna mérlegelnie, hogy felfüggeszti-e a büntetését, illetve szabadon bocsátja-e humanitárius okokból külföldön történő gyógykezelés céljából. Szaakasvili ügyvédje azt mondta a BBC-nek, hogy a kormány fél felfedni, milyen állapotban van most valójában a politikus.

Szaakasvili szerdai meghallgatása azért maradt el, mert a grúz büntetés-végrehajtás osztálya nem volt hajlandó videókapcsolatot biztosítani neki a bírósági meghallgatáshoz a Szabad Európa szerint.

Az 54 éves Szaakasvili több mint egy éve ül egy grúziai börtönben. Április óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, és a hírek szerint jelentősen lefogyott, és segítség nélkül nem tud mozogni.

Szaakasvili reméli, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakorol Grúziára, hogy elérjék a szabadon bocsátását. „SOS. Haldoklom, nagyon kevés időm maradt” – írta korábban a francia elnöknek kézzel írt üzenetében.

Szaakasvili már kétszer éhségsztrájkolt bebörtönzése elleni tiltakozásként. A tbiliszi Vivamedi magánklinikára szállították 2022 májusában, azóta ott őrzik.

A grúziai kínzások áldozatait támogató Empathy szervezet december 1-jén azt állította, hogy a börtönbüntetéssel összeegyeztethetetlen betegségeket diagnosztizáltak nála, és hogy grúz és külföldi orvos szakértők nehézfém-mérgezésre utaló jelekre is bukkantak.

A grúz kormány tagadja, hogy Szaakasvili élete veszélyben lenne. „Nem fogjuk megengedni, hogy bárki is a törvények fölé helyezze magát” – mondta Irakli Garibasvili miniszterelnök december 7-én a helyi médiának.

Mihail Szaakasvili 2012-ben, még elnökként
photo_camera Mihail Szaakasvili 2012-ben, még elnökként Fotó: Vano Shlamov/AFP

Szaakasvilli korábban nyilvánosan összeveszett Grúzia nagy hatalmú oligarchájával, Bidzina Ivanisvilivel. Ivanisvili alapította a jelenlegi kormánypártot, a Grúz Álmot, és sokan úgy tartják, hogy továbbra is befolyása van a politikára.

A Szaakasvili által alapított ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom azzal vádolja a jelenlegi kormányt, hogy Kreml-barát, mivel az ukrajnai invázió óta nem bírálja nyíltan Oroszországot.

Szaakasvili magát Vlagyimir Putyin elnök foglyának tekinti.

„Egész életemben a szabadságért és a reformokért harcoltam Grúziában és Ukrajnában Oroszország imperialista politikája ellen. Putyin az egyik fő ellenségének tart” – írta a francia elnöknek címzett jegyzékében.

Mihail Szaakasvilit azzal vádolták, illetve amiatt ítélték el, mert még hivatali ideje alatt a hatalommal való visszaéléssel kapcsolatos bűncselekményeket követett el.

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.