Klímaaktivisták levágták Berlin karácsonyfájának tetejét

külföld
2022 december 21., 14:06
comments 14

Klímavédelmi aktivisták szerdán Berlinben levágták a Brandenburgi kapu előtti téren felállított karácsonyfa tetejét, így tiltakozva az ellen, hogy a német kormány és társadalom nem veszi elég komolyan a klímakatasztrófa jelentette fenyegetést.

A Letzte Generation, vagyis Utolsó Nemzedék nevű csoport két aktivistája egy mobil daruval jelent meg a 15 méter magas kaukázusi jegenyefenyőnél, és egy kézifűrésszel levágta annak felső két méterét. Mindezt a teret biztosító rendőrük szeme láttára. A rendőrök azt gondolták, hogy szerelők jöttek javítani valamit a fát díszítő fényfüzéreken. Akkor vették észre, hogy politikai akció játszódik le előttük, amikor a két nő a daru kosarára kifüggesztett egy transzparenst azzal a felirattal, hogy "Ez csak a karácsonyfa csúcsa".

A csoport az akcióról szóló közleményében az egyik aktivistát idézve kiemelte, hogy a tengerben úszó jéghegyekhez hasonlóan Németországban csak a klímakatasztrófa "csúcsát" látni. "Miközben az egész ország azzal tölti a hetet, hogy a legnagyobb üzletekből beszerezze a legjobb ajándékokat", mások azon gondolkodnak, hogy a pusztító aszályok és áradások után honnan szereznek majd ivóvizet" - írták közleményükben. Az aktivisták szerint az éghajlati összeomlás Németországban is már a küszöbön áll, de a szövetségi kormány nem tesz erőfeszítéseket az emberek védelmében.

photo_camera Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A karácsonyfás akciót ugyanaz a csoport hajtotta végre, amelynek aktivistái pár hete a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe és kifutópályához ragasztották magukat. Hamburgban a nagyváros koncerttermében, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével öntötte le Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.