Orbán Viktor évet értékelt, most újságírói kérdésekre válaszol a Kormányinfón

Orbán Viktor is részt vesz a szerdán délelőtt tíz órakor kezdődő Kormányinfón. Havasi Bertalan sajtófőnök szerint a miniszterelnök értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire is válaszol.

A Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is ott lesz.


Orbán Viktor rövid évértékelő beszédben azt mondta, a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve, de a miniszterelnök szerint rendkívüli sikereket arattunk - például Brüsszellel vagy a „dollárbaloldallal” szemben. A kormányfő az esemény elején azt mondta, korlátlanul lehet majd kérdezni, és valóban: Orbánt közel két órán át faggathatták magyar és nemzetközi újságírók.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatóról egyenesen kormányülésre ment, ahol a jövő évi költségvetést is tárgyalhatják. A legtöbb kérdés az orosz-ukrán háborúról, az uniós szankciókról és a magyar álláspontról, a pedagógusok tiltakozásairól, pénzromlásról és megszorításokról érkezett.

Az európai szinten rekord-mértékű hazai inflációról, Matolcsy György jegybankelnök kritikájáról és a fideszes politikusok „fehér keresztényezéséről" mi is kérdeztük Orbánt.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444
2022 december 21., 11:08

Kína, tesi, Izrael

Elég erősen harcol Orbán a kínai kapcsolatokért az EU-ban? - kérdezi utolsóként Breuer Péter. Orbán válaszában az álszentségről, képmutatásról beszél. Például, hogy Katart bántják az emberi jogok miatt, aztán vesznek tőle gázt. Kína esetében is ez történik. A teliszájjal Kínát támadók is egyre többet kereskednek velük. Versenyképességi kérdés az együttműködés Kínával.

Breuer Péter ezután megdicsérte az Orbán-kormányt, és további eredményeket remélt. Orbán szerint eddig izomtömeget növeltünk, és mostantól szálkásítunk.

Mikor megy Izraelbe? - kérdi még. Orbán örül Netanjahu visszatérésének, jól haladnak a cyber együttműködések is. Ha meghívják, menni fog.

2022 december 21., 11:08

„Ha provokálini akarnék másokat, sokkal jobb ötleteim lennének" - mondta Orbán a nagy-magyarországos sálról egy horvát újságírónak

Egy zágrábi horvát televízió riportere felveti, hogy Horvátország teljes egészében ki tudná szolgálni földgázzal a magyar kormányt, így nem szorulnánk orosz gázra. Orbán szerint zajlanak erről az egyeztetések.

Az újságíró a nagy-magyarországos sáljáról is kérdezi a miniszterelnököt, amely Horvátországot is Magyarország részeként ábrázolja: mi volt az oka, hogy Orbán pont ilyen sálban fogadta a neki mezt ajándékozó Dzsudzsák Balázst a focista leköszönő meccsén, és erről képet is közzétett a közösségi oldalán? A magyar miniszterelnök szerint ebben semmi különleges nem volt, mert „egy ezeregyszáz éves országból beszélünk, történelmi szimbólumok vesznek minket körül”.

„Ha provokálini akarnék másokat, sokkal jobb ötleteim lennének",mondja Orbán.

2022 december 21., 10:59

Kell a keleti tudás

Évtizedekig német, amerikai, nyugati befektetők vitték a prímet itt, de az elmúlt 4 évben Kína és Dél-Korea a fő befektetők, mondja a kínai állami tévé kérdésére a két ország viszonyáról. Azaz a keleti nyitás politikáját folytatjuk. Nagy hiba lenne elvágnia magát Európának Kínától. A lehető legjobb kapcsolatra kell törekedni. A kínai technológia ma már van hogy frissebb, mint az európai. Erre Magyarországnak szüksége van. Mi is be akarunk ruházni Kínában.

A Fudan Egyetemről: kétféle tudás van, nyugati és keleti. Ismerni kell mindkettőt. Nem akarom, hogy Magyarország bezárkózzon a nyugati gazdasági tudásba. Általában beszél arról, hogy fontos a japán, koreai és kínai tapasztalat ismerete.

2022 december 21., 10:53

Trump, Völner, Volner

Trump vagy DeSatnnis, kérdezi a Blikk. "Kitartunk a régi barátaink mellett."

Völner Pált ha látná, mit kérdezne: "Hogy van, hogy áll az ügye".

Két volt jobbikos, Volner János és Bencsik János munkát kapott a külügytől, mit szól. "Széles nemzeti alap kell" a külpolitikához, aki képes ebben részt venni, arra számítunk.

2022 december 21., 10:48

"Nem szavazzuk meg a szankciókat, csak nem is vétózzuk meg őket"

Az Euronews újságírója arról kérdezi a miniszterelnököt, folytatja-e a magyar kormány a szankciók elleni kampányt a kilencedik szankciós csomag megszavazása után is. Orbán Viktor szerint

nem szavazzuk meg a szankciókat, csak nem is vétózzuk meg őket.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP
2022 december 21., 10:45

Több mint 100 magyar iskolát diszkriminálnak Ukrajnában

Amíg a nemzetiségi, nyelvi kérdést nem rendezik, addig Ukrajna semmilyen nyugati integrációját sem támogatja a kormány. Az új ukrán kisebbségi törvény nem adja vissza a magyarok 2015-ben elvett jogait, ez kevés.

2022 december 21., 10:43

Nyugdíj és Dunaferr

Van rá esély, hogy nyáron lesz 2024-es költségvetés is, mondja az Inforádiónak. A nyugdíjakat emelik, ha az infláció magasabb lesz. Dunaújvárosban 2500 új munkahelyet hoznak létre (dél-koreai cég települt oda). A Dunaferr körüli vitáknál zűrösebbet viszont Orbán még nem látott, hagyományos szavakkal le se tudja írni, próbálják megmenteni, amit lehet azért.

2022 december 21., 10:39

Talán már ma, de legkésőbb a napokban elfogadhatja a kormány a jövő évi költségvetést

A 24.hu újságírójának kérdésére a miniszterelnök elmondja, talán már ma, de legkésőbb a napokban elfogadhatja a jövő évi költségvetést a kormány, amelyet - hangsúlyozza Orbán - a Parlamenttel is el fognak fogadtatni, majd megmutatnak a költségvetési tanácsnak is.

2022 december 21., 10:34

Orbán szerint a testnevelés és a hittan a közoktatás kulcsa

A 24. újságírója azt kérdezi Orbántól, szerinte milyen állapotban van a magyar közoktatás. A miniszterelnök szerint erről a szülőket, a diákokat, a tanárokat és a munkaadókat kell megkérdezni,

ő elfogadja a véleményüket. A riporter arra kéri Orbánt, nevezzen meg két fő problémát a bérkérdésen kívül, amelyeken szerinte javítani kéne az oktatásban. Orbán szerint a testnevelés és a hittanoktatás a fiatalok lelki és szellemi egészségének kulcsa.


2022 december 21., 10:34

Íme a 444 kérdései képpel és hanggal

link Forrás
2022 december 21., 10:32

Pintér és a kirúgott tanárok

Nincs miről tárgyalni, a törvényeket be kell tartani, törvényesen kell tiltakozni. Az állami szektorban különösen fontos, nehogy kárt okozzunk olyanoknak, akiknek nem lehet cél kárt okozni (gyerekeknek, szülőknek). A belügyminiszter igenis írasson leveleket azoknak, akik nem törvényesen tiltakoznak.

2022 december 21., 10:29

A piaci hitel jobb mint az EU-s pénz

Szükség lesz hitelfelvételre 2023-ban, főleg az energiaárak elszállása miatt. Van erre terv a pénzügyminisztériumban, kezelhető. De az IMF-fel nem tárgyalnak. "Vaskalaposak vagyunk, az IMF szuverenitás kérdés", lehetne velük tárgyalni, de mindig feltételhez kötik a pénzüket, és ezek a feltételek fájnak az embereknek, mumus az IMF a közép-európai világban. Jobb a piaci hitel az EU-s pénznél is, mert nincsenek feltételek, nem mondják, hogy "énekelj szoprán, járj a füleden" - mondja a Telexnek.

2022 december 21., 10:26

Telex: Meddig politizál még?

Merkel 16 év kormányzás után visszavonult, mit tervez Orbán? Orbán úgy számolt, hogy 16 évig volt ellenzékben, és alig többet még csak kormányon. Nem tudja, hogy meddig lehet bírni, ez nem olyan mint a futball, hogy az életkor számít, a Jóisten majd eldönti.

Lát embereket, akik alkalmasak utódnak a Fideszben.

2022 december 21., 10:21

Legkésőbb jövő év végén egyszámjegyű lesz az infláció Orbán szerint

Bízik-e még Pintér Sándorban Orbán Viktor, kérdezi az RTL tudósítója. „Természetesen”, feleli a miniszterelnök.A rekordinflációról is kérdez az újságíró, Orbán szerint adócsökkentéssel lehet segíteni azon, hogy az emberek többet keressenek. Az „orbáni inflációt” emlegetőknek pedig azt üzeni: majd térjenek vissza erre a kérdésre, ha egyszámjegyű lesz az infláció - szerinte ugyanis ez jövő év végéig megtörténik.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP