18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

A New York Times felfedte, kik követték el a bucsai mészárlást

háború
2022 december 22., 19:04
comments 4

Az Artyom Gorodilov alezredes által vezetett 234. légezred orosz ejtőernyősei követhették el a bucsai népirtást, állítja a New York Times videós riportja. A lap újságírói nyolc hónapnyi interjúzás, biztonsági kamerák felvételei, telefonbeszélgetések, rádióüzenetek és kormányzati forrásokból származó exkluzív felvételek alapján egy közel félórás videóban rekonstruálták, hogyan zajlott az orosz-ukrán háború eddigi talán legsúlyosabb mészárlása márciusban, amelyben több mint négyszázan - főleg civilek - haltak meg.

A lap által feltárt bizonyítékok azért különböznek jelentősen a korábbiaktól, mert konkrét gyilkosságokat egyetlen egységhez és parancsnokhoz kötnek, név szerint azonosíthatóan - ami az orosz háborús bűnök elleni, folyamatban lévő nyomozásokra is hatással lesz.

A bucsai tömeggyilkosság áldozatainak holttesteit cipelik a bucsai temetőben
photo_camera A bucsai tömeggyilkosság áldozatainak holttesteit cipelik a bucsai temetőben Forrás: AP/Youtube

Az újságírók egyebek mellett lekérték a március folyamán az összes Bucsából Oroszországba intézett hívást és üzenetet, amelyekből kiderült: az orosz katonák rendszeresen használták az áldozatok telefonjait, hogy hazatelefonáljanak Oroszországba - gyakran csak órákkal azután, hogy megölték őket.

Lemészárolt bucsai polgárok bezsákolt holttestei egy április 3-án, a város felszabadítása után feltárt tömegsírban.
photo_camera Lemészárolt bucsai polgárok bezsákolt holttestei egy április 3-án, a város felszabadítása után feltárt tömegsírban Fotó: NARCISO CONTRERAS/Anadolu Agency via AFP

Nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Kijevhez közeli Bucsában az orosz katonák irtózatos mészárlást rendeztek: a helyi lakosokat elfogták, megkínozták, sokukat megölték, a nőket megerőszakolták. A bucsai mészárlás részleteiről egyre több részlet derül ki, de Moszkva továbbra is tagadja az egészet. A New York Times újságírói októberben három bucsai nőről készítettek riportot, az AP pedig cikkben és videóban is feldolgozta a gyilkosságokat. Utóbbi fotóriportere, Rodrigo Abd akkor azt mondta:

„hozzászoktam, hogy az erőszakot és a halált fotózom. De ennyi halottat egyszerre még sosem láttam.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.