„Sosem láttam még ennyi halottat” - mondta a fotós, aki elsőként érkezett Bucsába

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
2022 április 06., 18:55
comments 10

Az Associated Press (AP) fotóriportere, Rodrigo Abd és kollégája, Vadim Ghirda (a már szinte legendának számító román fotós képeit érdemes követni instán is) elsőként érkeztek a Kijev melletti, ukránok által felszabadított Bucsába, ahol borzalmas mészárlást rendeztek az oroszok. Civilek holttestei hevertek mindenfelé az utcákon, sokuknak hátul össze volt kötözve a kezük. A hétvége során jelentek meg az első fotók és videók Bucsából, ezeken látható volt, hogy volt, akit kivégzése után a kútba dobtak, sokakat a pincében gyilkoltak meg, ahol bujdokoltak. A civilek kivégzése, megkínzása háborús bűn. Az oroszok tagadják, hogy ők a felelősek a mészárlásért, sőt azt állítják, az ukránok keze van a dologban, de a műholdfelvételek azt bizonyítják, hazudnak.

A 45 éves Rodrigo Abd több mint 20 éve háborús fotóriporter, benne volt abban az AP-csapatban, melynek tagjai 2013-ban Pulitzer-díjat nyertek Szíriában készített fotóriportjaikért. Járt Afganisztánban, Guatemalában, Mexikóban a drogkartellek gyalázatos tetteit dokumentálta.

„Hozzászoktam, hogy az erőszakot és a halált fotózom. De ennyi halottat egyszerre még sosem láttam”

- mondta a Corriere delle Serának. Az olasz napilapnak adott interjújában részletesen elmondta, mit tapasztalt Bucsában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.