Műholdfelvételek bizonyíthatják, hogy az oroszok hazudnak a bucsai mészárlásról

háború
2022 április 04., 21:41

A New York Times vizuális oknyomozó csoportja műholdképek és egy autóból készített videó összevetésével bizonyítja, hogy nem igaz az orosz védekezése, miszerint a civileket azután ölték meg, hogy az orosz katonák elhagyták Bucsát.

Hétvégén sorra kerültek nyilvánosságra olyan képek és videók Bucsából, az ukránok által felszabadított, Kijev melletti városból, amelyeken civil ruhás, sokszor hátrakötött kezű férfiak holtteste látható egy pincében, másoké pedig az út szélén és tömegsírokban. Most 410 halottról tudni. A civilek ilyen léptékű, szándékos meggyilkolása, sőt kivégzése a háborús bűnök olyan foka, amelynek hatásait az egész világ érezheti, hiszen újabb szankciókkal és politikai feszültségekkel járhat.

Ezért is lenne fontos tudni, hogy mi történt pontosan. Azok, akik a helyszínen vannak, vagyis az ukrán hatóságok, a nemzetközi média és például az ENSZ, az orosz hadsereget vádolják. Az ilyen információs hadviselésben gyakorlott Moszkva viszont rutinszerűen dobott be egy hihetetlen állítást, amiről aztán annyit lehet vitatkozni, hogy egy idő után már mindenki elveszítse a fonalat.

Az orosz védelmi minisztérium rögtön azt állította a bucsai beszámolók megjelenése után, hogy azok megrendezett jeleneteket ábrázolnak. Másnap Oroszország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy a testület kivizsgálja azt, amit ők „az ukrán katonák és szélsőségesek bűnös provokációjaként” jellemeztek. Magyarán azt sugallják, hogy valójában az orosz kivonulás után az ukránok mészároltak le a polgári lakosokat, hogy aztán az oroszokat vádolják háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel - írtuk korábbi cikkünkben.

Az orosz kormány azt is állította, hogy a bucsai utcákon fekvő halottakat március 30. után rakták oda az ukránok. Ezt viszont elég meggyőzően lehet cáfolni.

link Forrás

A Times egy április 2-án rögzített videót vet össze egy három héttel korábban készített műholdfelvétellel, amelyen már ott vannak az élettelen testek, ugyanott és ugyanabban a pozícióban, mint ahogy április 2-án rájuk találtak. A fenti cikkre kattintva - felkavaró tartalom - videós elemzésben azonosítják az eseteket.

Lavrov külügyminiszter ígérete szerint Oroszország egy washingtoni sajtótájékoztatón teszi közzé a saját bizonyítékait.

A fenti, cím feletti műholdképet ugyanaz a cég, a Maxar készítette Bucsában, március 10-én. A templom mellett éppen tömegsírokat ásnak. (via AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.