Biden biztosította Zelenszkijt, hogy Ukrajna „sosem marad egyedül”

háború
2022 december 22., 05:44
comments 3

Joe Biden amerikai elnök a Volodmir Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétarendszereket szállít Ukrajnának.

photo_camera Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A Patriot rendszer az egyik legszélesebb körben használt légvédelmi rendszer, és segíthet megvédeni Ukrajnát az Irán által szállított ballisztikus rakétákkal szemben. Az ukrán elnök már hónapok óta kért ilyen rakétákat, a szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a rendszer hatékonysága korlátozott, illetve - ahogy azt Biden is mondta - hónapokba telhet, míg a személyzetet kiképzik a használatára.

Zelenszkij szerda este érkezett meg a Washingtonba. Ez az első külföldi útja azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Biden ezenkívül bejelentett egy több mint 2 milliárd dolláros új segélycsomagot, és további 45 milliárd dollárt ígért. Az Egyesült Államok 374 milliós (141 milliárd forintos) humanitárius gyorssegélyt küld , hogy enyhíteni lehessen az energiaellátásban okozott károk hatásait. „Sosem maradnak egyedül” - biztosította Zelenszkijt a támogatásról. Biden újságírói kérdésre azt is mondta, hogy „egyáltalán nem aggódik” a nemzetközi koalíció összetartása miatt.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

„Mi fog történni, miután a Patriotokat beüzemelték? Utána újabb jelzést küldünk Biden elnöknek, hogy szeretnénk még többet kapni.
Háborúban vagyunk, sajnálom, nagyon sajnálom”
- mondta Zelenszkij faarccal, a BBC beszámolója szerint komikusi képességeit elővéve. A teremben lévő újságírók nevettek, Biden pedig kuncogva azt mondta, „dolgozunk rajta”.

Zelenszkij - aki az amerikai légierő repülőgépén utazott a lengyelországi Rzeszow városából - azt mondta, hogy „a kongresszusban bekövetkező változásoktól függetlenül” úgy véli, országa kétpárti támogatást kap.

A 44 éves ukrán elnök a Fehér Házban tartott megbeszélést követően beszédet mondott a Kongresszus ülésén, ahol álló ovációval fogadták.

Azt mondta, hogy országa minden jóslat ellenére még mindig talpon van, és jövőre fordulópontot jósolt a konfliktusban. Miközben megesküdött, hogy Ukrajna soem adja meg magát, azt mondta, több fegyverre van szüksége. „Van tüzérségünk, igen, köszönjük” - mondta. „Elég ez? Őszintén szólva, nem igazán. Ahhoz, hogy az orosz hadsereg teljesen kivonuljon, több ágyúra és lövedékre van szükségünk.” Beszéde zárásaként Zelenszkij átadta a kongresszusnak a kelet-ukrajnai frontváros, Bahmut védelmezői által aláírt harci zászlót.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a fejlett föld-levegő rakétarendszer leszállítása provokatív lépésnek minősül. Korábban szerdán Putyin azt mondta, hogy szerinte országa nem hibás az ukrajnai háborúért, hozzátéve, hogy mindkét ország „osztozik egy tragédiában.”

Amióta Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, az amerikai hadsereg becslése szerint legalább 100 ezer orosz és 100 ezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg, és mintegy 40 ezer civil halt meg. Az ENSZ 7,8 millió ukrajnai menekültet tart nyilván Európa-szerte, köztük Oroszországban is. Ez a szám azonban nem tartalmazza azokat, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, de Ukrajnában maradtak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.