Litvánia megtiltotta, hogy a területén orosz és fehérorosz állampolgárok fegyvert tartsanak

fegyver
2022 december 22., 19:22
comments 4

A litván parlament törvényt fogadott el, amivel megtiltották a balti ország területén élő orosz és fehérorosz állampolgároknak a fegyvertartást.

A szabályozás 2023. április 1-én lép hatályba, a törvény indoklása szerint így akarják elejét venni fegyveres szabotázscsoportok megalakításának esetleges zavargások idején.

Česká zbrojovka Uherský Brod CZ 2075 RAMI típusú félautomata pisztolya.
photo_camera Česká zbrojovka Uherský Brod CZ 2075 RAMI típusú félautomata pisztolya. Illusztráció: Wikipédia

Hivatalos adatok szerint most 294 orosz és 46 fehérorosz állampolgár rendelkezik fegyvertartási engedéllyel Litvániában. Az érintetteknek a jogszabály hatályba lépésétől számítva egy éven belül el kell adniuk a fegyvereiket, vagy át kell adniuk a rendőrségnek. Az engedélyeiket bevonják. Ha nem tesznek eleget az új előírásnak, elkobozzák a fegyvereiket.

Litvánia a kalinyingrádi orosz exklávéval és Fehéroroszországgal határos. A balti ország a biztonsága elleni közvetlen fenyegetésnek tekinti Oroszország ukrajnai hadműveletét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.