Eltiltanák Trumpot az elnöki hivataltól

külföld
2022 december 23., 18:29
comments 4
Trump hívei azért rohanták le a Capitoliumot, mert az elnök, bár tudta, hogy ez hazugság, már két hónapja azzal hergelte őket, hogy Joe Biden csalással nyert az elnökválasztáson.
photo_camera Trump hívei azért rohanták le a Capitoliumot, mert az elnök, bár tudta, hogy ez hazugság, már két hónapja azzal hergelte őket, hogy Joe Biden csalással nyert az elnökválasztáson. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Eltiltaná a posztért újrainduló Donald Trumpot az elnöki hivataltól az amerikai képviselőház bizottsága, amely a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-ai támadás körülményeit vizsgálta. A testület csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra másfél éves munkájáról szóló teljes jelentését.

A bizottság célja az volt, hogy megállapítsa az események idején még hivatalban lévő elnök szerepét a történtekben. A több mint 800 oldalas dokumentum a volt elnök központi szerepét hangsúlyozza a január 6-ai zavargásokban, amelynek során tüntetők törtek be a törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák az országos választás eredményeinek kihirdetését.

„A január 6-ai események egyike sem történt volna meg nélküle” - fogalmaz a jelentés.

„Trump elnök döntése, hogy a választások éjszakáján hamisan győzelmet hirdetett, és jogtalanul a szavazatszámlálás leállítására szólított fel, nem spontán döntés volt. Előre megfontolt cselekedet volt” - áll a jelentésben.

A bizottság azt is leírta, hogy Trump, a kampánya és a Republikánus Nemzeti Bizottság hogyan használta fel a választások ellopására vonatkozó állításokat arra, hogy több mint 250 millió dollárnyi politikai adományt gyűjtsön.

Trump támogatói a Capitolium előtt január 6-án
photo_camera Trump támogatói a Capitolium előtt január 6-án Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen az igazságügyi minisztérium számára. A javaslat kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, segítésével, támogatásával és felbujtással, valamint azzal vádolja a politikust, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését.

A vizsgálóbizottság javaslata nem kötelező érvényű, arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, valószínűleg Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.

A testület tagjai eljárást kezdeményeztek több republikánus képviselő ellen az alsóház etikai bizottságánál hétfőn, mert nem tettek eleget a vizsgálóbizottság idézésének. Az érintett képviselők között van Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője, a házelnöki poszt várományosa és Jim Jordan, akit a republikánusok a törvényhozás felügyeleti bizottságának elnökévé jelölnek januárban, amikor átveszik a többséget a képviselőházban. A szóvivője azt nyilatkozta, hogy a bizottság pártalapon, politikai színjátékot rendezett, tudatosan meghamisítva bizonyítékokat. Maga Trump szokás szerint boszorkányüldözésről posztolt.

A vizsgálóbizottság az elmúlt 18 hónapban tíz köznyilvános meghallgatást tartott, ezer embert kérdezett ki és egymillió oldalnyi dokumentumot dogozott fel. Hét demokrata és két republikánus tagból állt, utóbbiak Donald Trump párton belüli ellenfelei, Liz Cheney és Adam Kinzinger voltak. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.