Új NASA-műholdképeken láthatjuk, ahogy Kijev szinte teljesen elsötétült

háború
2022 december 23., 19:42
comments 5

Minden eddiginél látványosabb, exkluzív NASA-műholdképekkel mutatja be a Sky News nagy cikke, hogy hogyan nézett ki Kijev áramellátása év elején, és hogyan novemberben. Oroszország október óta kilenc támadási hullámot indított Ukrajna elektromos hálózata ellen. Azóta minden gáz- és széntüzelésű erőmű megrongálódott, ahogy a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka is, számos transzformátorral együtt. A cikkben végigveszik, hogyan, mit és miért támadnak pontosan az oroszok, és ez mit eredményezett.

link Forrás

A NASA két műholdja, a Suomi és NOAA-20 halad át Ukrajna fölött. Ezek rendkívül erőteljes kamerákkal vannak felszerelve, amelyek rögzítik a fény pulzálását, az utcai lámpáktól kezdve a neonokon át az ablakokon kiáradó fényig. A két műhold nagy felbontású képei azt mutatják, hogy mára nagyon gyengévé vált a pulzálás.

Kijevnek vannak olyan külvárosi részei, ahol szinte teljesen sötét van: azért, mert vagy teljesen elvágták ezeket a hálózattól, vagy azért, mert a javításokat inkább a város központibb részein végzik el. Szeptemberhez képest 80 százalékkal van sötétebb a külvárosokban.

Az ukrán energiarendszer megsemmisítésére törekvő orosz rakétatámadásokról és lehetséges következményeikről csütörtökön közöltünk átfogó elemzést szakértőnk, Rácz András jóvoltából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.