Zavargás tört ki Párizsban azt követően, hogy egy fehér férfi lelőtt három kurdot

külföld
2022 december 23., 19:03

Péntek estefelé több tucat francia kurd állampolgár kezdett tüntetni nem messze a délben elkövetett lövöldözés helyszínétől. Egy fegyveres fehér férfi dél körül három embert lelőtt, négy másikat pedig megsebesített egy kurd közösségi központban és a mellette lévő étteremben, illetve fodrászatban. Mindhárom áldozat kurd volt. Emmanuel Macron elnök elítélte a támadást, Twitteren azt írta: „A francia kurdok szörnyű támadás célpontjai voltak Párizs szívében. Gondolatban az áldozatokkal, a megélhetésért küzdő emberekkel, családjaikkal és szeretteikkel vagyunk.”

Az Al Jazeera tudósítója a tüntetőkről úgy számolt be: „Az itt élők úgy érzik, hogy a lövöldözés ellenük és a közösségük ellen irányult.”

A tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel Párizs 10. kerületében.
photo_camera A tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel Párizs 10. kerületében. Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

A dühös tömeget könnygázzal próbálta visszaszorítani a rohamrendőrség, akik át akarták törni a kordont, ami a helyszínre látogató Gérald Darmanin belügyminisztert védte. A tüntető kurdok szerint a hatóságok „cserben hagyták” az áldozatokat, hiszen a férfi ismert volt a rendőrség előtt. A 69 éves támadó korábban karddal támadt egy menekülttáborra, és most is bűnügyi felügyelet alatt állt.

A kurd tüntetők szerint a hatóságok cserben hagyták az áldozatokat
photo_camera A kurd tüntetők szerint a hatóságok cserben hagyták az áldozatokat Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

A tüntetők a rendőröket téglákkal dobálták, kukákat gyújtottak fel, asztalokat borítottak fel, autókat rongáltak meg, és barikádot emeltek. (Telegraph, Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.