Orbán a karácsonyi interjúban jelentette be, hogy megpiszkálják a csokot

POLITIKA
2022 december 24., 07:40
comments 10

Orbán Viktornak sikerült találnia egy olyan újságírót, akivel, hogy saját szavait idézzem, "értelmes, valódi konzultációs interjúlehetősége" volt. Talált egy médiumot, amely "arra kíváncsi, hogy mit gondolunk a dolgokról, és nem arra, hogyan szúrjuk a bika hátába a pikát, és rázzuk előtte a vörös vásznat". Igen, megjelent a 12 éve regnáló rezsimben már szokásos karácsonyi nagyinterjú Orbán Viktor miniszterelnökkel a Magyar Nemzetben.

A kérdéseket átfutva Orbán minden igénye ki lett elégítve. Nem lengetett senki vörös posztót, nem állt lesben, hogy hátba döfhesse kérdéseivel az ország miniszterelnökét, aki így nyugodtan kifejthette zavaros nézeteit az ukrajnai háborúról. Azt, hogy tűzszünetre és békére van szükség, már az interjút készítő Csermely Péter kimondta a kérdésében, így Orbánnak már csak azt kellett említenie, hogy a béke az Egyesült Államokon múlik, mert "Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel". Hogy aztán a következő kérdésre azt is közölje, hogy Ukrajnától senki se várhatja el, hogy Európa nyugalma, energiabiztonsága és jóléte érdekében lemondjon területei egy részéről. "Ukrajna szuverén állam, azt a döntést, hogy mikor és miért harcolnak, az ukránoknak kell meghozniuk. Nekünk abban van döntési helyzetünk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket". Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a három mondat egymást követi az interjúban.

"Az inflációt 2023 végére letörjük egy számjegyűre" - tett könnyen számonkérhető ígéretet a miniszterelnök akkor, amikor a jegybank jövőre 30 százalékos élelmiszerdrágulást jósolt. Majd "szokatlannak" nevezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök éles kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaság helyzetéről.

Kifejtőbb válaszában egyrészt közölte, hogy az infláció kezelése a törvény alapján a jegybank feladata, majd egy mondaton belül egyből bírálni kezdte az MNB-t, amiért ennek érdekében alapkamatot emelt - ami az infláció letörésének a legbevettebb módja, mivel a kamatok emelésével tudja a leghatékonyabban kivonni a pénzt a pénzbőségtől (infláció) szenvedő piacokról.

Mindenesetre ennek apropóján Orbán az interjúban belengette az otthonteremtési támogatások rendszerének megváltoztatását, bár részletekbe csak annyiban bocsátkozott, hogy az a falusi csokot egyáltalán nem fogja érinteni, és "az első félévben" a csokot sem.

Arról, hogy az Európai Unió több ezermilliárd forint uniós támogatás visszatartásáról döntött, azt mondta, "fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska. Attól pedig azért nem kell kiszaladni a világból". A kormány előzetesen olyan kérdésekben is engedményeket tett, mint a korrupció elleni fellépés - melyben lehetővé tették, hogy az ilyen ügyekben a nyomozást rendre lezáró rendőrség és ügyészség határozataival szemben bárki panasszal élhet -, vagy a bírói függetlenség helyreállítása. Közben igyekezett eljelentékteleníteni az egész ügyet, mondván a kohéziós pénzek a magyar gazdaság teljesítményének egy százalékát teszik ki csupán.

Ezután talált módot Csermely Péter, hogy a dollárbaloldalról, az Európai Parlament egyik, posztjáról leváltott, vizsgálati fogságba vett szocialista alelnökének korrupciós ügyéről és a szuverenitás védelméről is kérdezzen, magára vállalva a kormányinfókon az Origóra és a Magyar Fórumra osztott szerepet is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.