Ha fél tüdővel, haldokolva is, de a király karácsonyi beszéde el nem maradhat

külföld
2022 december 25., 06:12
comments 5

Ami nálunk a köztársasági elnök újévi beszéde közvetlenül szilveszter éjfél után, az az angoloknál az uralkodó karácsonyi beszéde december 25-én délután 3-kor. Hogy miért pont ekkor? Ebben az időben van ébren a Brit Nemzetközösség legtöbb állampolgára. Az idei karácsonykor III. Károly lesz a negyedik brit uralkodó, és 1951 óta az első király, aki karácsonykor beszédet intéz a néphez.

III. Károly beszédéről annyit lehet tudni, hogy a hagyományos időpontban, vagyis december 25-én délután 3-kor sugározzák. Minden bizonnyal megemlékezik édesanyja haláláról, és állítólag kisebbik fiára, Harry hercegre és feleségére, Meghanra is tesz utalást. Ez különösen nagy szenzáció lenne azok után, hogy egy netflixes dokumentumfilm-sorozatban kibeszélték Angliát, a bulvármédiáját és a királyi családot.

III. Károly első karácsonyi beszéde december 13-án - 25 én adják le
photo_camera III. Károly első karácsonyi beszédének felvétele december 13-án – 25-én adják le Fotó: VICTORIA JONES/AFP

II. Erzsébet éppen hetven évvel ezelőtt mondta el első karácsonyi beszédét. Apja, VI. György közel egy évvel azelőtt halt meg, lánya még nem volt megkoronázva, amikor a BBC felvette a népnek küldött üdvözletét. A rádióhallgatók milliói ugyan nem látták, de ugyanazt az íróasztalt és széket használta erre a célra, mint két elődje, VI. György és V. György.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.