Meghalt a Stalker videójáték fejlesztője a Bahmutnál folyó harcokban

háború
2022 december 25., 11:30
comments 18

Meghalt az ukrajnai háborúban a Stalker című, nagy nemzetközi sikerű videójáték egyik fejlesztője, Volodimir Jezsov – közölte a férfi testvérére hivatkozva a Meduza. Az ukrán fegyveres erőknél szolgáló Jezsov a Bahmutban hónapok óta zajló összecsapásokban halt meg december 22-én. A 38 éves férfi ismert játéktervező és cybersportoló volt.

December második felében az orosz hadsereg és a Wagner-csoport erői előrenyomultak a donecki terület keleti szélén fekvő Bahmut városánál, és bejutottak a civilek által lakott részekre is. Bahmutnál nyár óta kemény csata zajlik, de a harcok korábban a város keleti bejárata előtti nyílt terepre korlátozódtak. Az offenzíva ugyanakkor az utóbbi napokban lassulni látszik.

Részlet a Stalker című videójátékból
photo_camera Részlet a Stalker videójátékból Fotó: Screenshot / Stalker

A 2007-ben megjelent Stalker Arkagyij és Borisz Sztrugackij Piknik az árokparton című sci-fi regényére épül, ahogy laza szálakon az 1979-es azonos című Andrej Tarkovszkij-film is. A játékos egy „sztalker" bőrébe bújva teljesít küldetéseket a Zónában – a csernobili erőmű alternatív valóságbeli verziójában –, ami egy második, fiktív robbanás után a környező területeket sugárzással szennyezte be, és furcsa lényeket eredményezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.