Prigozsin: A gazdag oroszok keveset tesznek a háborús erőfeszítésekért, el kell venni tőlük mindent

háború
2022 december 25., 17:52
comments 61

Az orosz oligarchák és tehetősek keveset tesznek az orosz háborús erőfeszítések érdekében – nehezményezte Jevgenyij Prigozsin üzletember, a Wagner zsoldoscsoport alapítója.

„Félnek. Kényelmesen élnek. Esténként szórakozni akarnak és meleg medencében megmártózni”

– mondta a 61 éves üzletember az állami RT-nek adott szombati interjújában, felvetve, hogy ezektől a honfitársaitól mindent el kellene venni, akkor talán rá lehetne őket venni a háborús erőfeszítések támogatására.

Prigozsin – aki sok másik gazdag orosz üzletemberhez hasonlóan nyugati szankciós listákra került az ukrajnai orosz invázió támogatása miatt – azt mondta:

„Valamikor fel kell fogni, hogy meg kell válni mindentől, amije az embernek van, tehát a csábító világtól, az éttermektől, az üdülőktől, a dácsáktól és az úszómedencéktől. Minél hamarabb veszik el mindezt tőlük, annál jobb.”

Prigozsin azt mondta, ezek a jómódú személyek támogatják azt a jövőképet, amiben „nyugati kurátorok” uralják Oroszországot az életstílusuk támogatásáért cserébe, és Prigozsin a mai orosz oligarchiát Ukrajnáéhoz vagy az 1990-es évek Oroszországáéhoz hasonlította.

Prigozsin szombaton Szentpéterváron vett rész a Wagner-csoport Ukrajnában elesett egyik harcosának temetésén. Az orosz sajtó ezt szenzációként kezelte, mivel az üzletember az utóbbi időben ugyan gyakrabban nyilatkozott, de kamerák előtt nem mutatkozott – írja az MTI.

Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron.
photo_camera Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron. Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzői szombaton arról írtak, hogy az orosz szilovikok (az erőszakszervezetekből kikerült orosz vezetői kör) információs feltételeket állíthatnak fel, hogy igazolják az oligarchák erőforrásainak államosítását Oroszország háborús erőfeszítéseinek támogatására. Az ISW azt írja, Prigozsin az elmúlt hetekben botrányt robbantott ki a Wagner-katonák temetésével kapcsolatban, hogy politikai céljait (például a Wagner oroszországi legalizálását) előmozdítsa, és a temetésen a vagyon újraelosztását szorgalmazó kijelentései jelentős visszhangra találtak az orosz interneten.

Vlagyimir Putyin orosz diktátor csütörtökön közvetetten szintén megtámadta az orosz oligarchákat, amikor közölte, hogy azok az oroszok, akik külföldről szívják el Oroszország pénzét, és nem állnak kapcsolatban az országgal, „veszélyt jelentenek” Oroszországra nézve. Putyin azt állította, hogy bár az orosz üzletemberek túlnyomó többsége hazafi, vannak, akik nem osztják ezt az érzést. Putyin arra a következtetésre jutott, hogy „mindenki arra törekszik, hogy ne csak Oroszországban maradjon, éljen és dolgozzon, hanem országunk javára dolgozzon”.

„Putyin korábban a 2000-es évek elején államosította a nagyvállalatokat, hogy megszilárdítsa tekintélyelvű kleptokráciáját, és előfordulhat, hogy az államosítás lebegtetésével próbálja rávenni az eliteket, hogy támogassák az ukrajnai háborúját, vagy lefoglalják vagyonukat katonai kiadások finanszírozására” – írja az ISW. (ISW, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.