Az ukrán kormány célja, hogy február végéig megtartsák a békecsúcsot

háború
2022 december 26., 18:19
comments 9

Ukrajna kormánya arra törekszik, hogy február végéig, vagyis a háború kitörésének évfordulójáig létrejöjjön a békecsúcs, lehetőleg az ENSZ-ben António Guterres főtitkár közvetítésével - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP hírügynökségnek. Hozzátette, hogy Ukrajna mindent meg fog tenni azért, hogy 2023-ban megnyerje a háborút, de ebben hangsúlyozta a diplomácia fontos szerepét.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
photo_camera Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

„Az ENSZ lehetne a legjobb helyszín a csúcstalálkozó megtartására, mert itt nem arról van szó, hogy szívességet tegyünk egy bizonyos országnak. Ez valójában arról szól, hogy mindenkit közös asztalhoz ültessünk” - mondta.

Arra a kérdésre, hogy meghívnák-e Oroszországot a csúcstalálkozóra, azt válaszolta, hogy Oroszországnak előbb vállalnia kellene, hogy például háborús bűnök miatt nemzetközi bíróság elé állítsák. A csúcson üdvözölnék Guterres aktív részvételét, mivel az ukrán külügyminiszter szerint a főtitkár hatékony mediátornak és tárgyalópartnernek bizonyult, de ami még fontosabb, hogy „az elvek és a tisztesség embere” is.

A miniszter nem veszi komolyan az orosz fél állítását, miszerint készek tárgyalni. „Rendszeresen ezt mondják, de ez nem igaz, mert minden az ellenkezőjét bizonyítja, amit a harctéren tesznek.”

Kuleba beszélt arról is, hogy „teljesen elégedett” Volodimir Zelenszkij elnök múlt heti amerikai látogatásának eredményével, és elárulta, hogy az Egyesült Államok kormánya külön tervet készített annak érdekében, hogy a Patriot rakétaüteg kevesebb mint hat hónapon belül üzemkész legyen az országban. Ezekhez a tréning normális esetben akár egy évig is tarthat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.