Januártól már nem kell karanténba vonulnia annak, aki Kínába utazik

külföld
2022 december 26., 17:43

Kínában január 8-tól megszűnik a beutazókra eddig vonatkozó karanténkötelezettség - írja a Bloomberg. A kínai Országos Egészségügyi Bizottság közleménye szerint a beutazóknak ezentúl az indulás előtt legfeljebb 48 órával készült, negatív Covid-tesztet kell bemutatniuk. Eddig nyolc napos elkülönítés vonatkozott az országba beutazókra, melyből öt napot egy karantén-hotelben, majd három további napot otthon/a szálláson kellett tölteni. Emiatt Kínába közel három éve alig érkeztek külföldiek, de sok olyan ország is kárát látta, ahova korábban nagy számban utaztak kínai turisták.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Az ország a koronavírus kezelését is visszaminősítette a legmagasabb szintről a második szintre, ezzel megszüntetve a „Zero Covid” korlátozások jogi indokait. Kínában a különböző korlátozásokat november végén kezdték enyhíteni és feloldani, miután a lakosság három év szigor után már sok nagyvárosban tüntetni kezdett.

A gyors enyhítések következtében a fertőzöttek száma rekordmagasságokba ugrott, a kórházak egy hónap alatt teljesen túlterhelődtek. A CNN a kínai állami média hírei alapján azt írja, hogy Pekingben közösségi egészségügyi központjaiban a következő napokban elkezdik kiosztani a Pfizer Paxlovid nevű, szájon át bevehető covid-gyógyszerét. Az orvosok hamarosan eligazítást kapnak és felírhatják a tablettát a betegeknek. Ez az egyetlen nyugati, koronavírus elleni gyógyszer, amit Kínában engedélyeztek a hatóságok, de nem könnyű hozzájutni.

A korlátozások eltörlésének hírére és a fertőzöttek számának radikális ugrására a kínaiak pánikvásárlással reagáltak, felvásárolták a lázcsillapító- és influenzagyógyszereket, emiatt sok helyen hiány van a gyógyszertárakban. Hétfőn a CCTV kínai állami televízió Hszi Csin-ping elnököt idézte, aki azt mondta, hogy az országnak célzottabb egészségügyi stratégiára van szüksége az emberek életének védelme érdekében a Covid-helyzet változásával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.