Körözik az oroszok a legsúlyosabb ügyeket feltáró újságírót

háború
2022 december 27., 15:05

Az orosz igaságügyi minisztérium hétfőn körözést adott ki a bolgár Christo Grozev ellen, aki a Bellingcat tényfeltáró oldal munkatársa. Nem újdonság, hogy az orosz vezetés nem rajong Grozev munkásságáért, hiszen korábban ő vezette azt a nyomozást, ami alapján azonosították az Alekszej Navalnijt megmérgező ügynököket, de ő azonosította azokat a titkosszolgálati embereket is, akik Angliában megmérgezték Szergej Szkripalt, sőt ő buktatta le a Berlinben 2019-ben megölt egykori csecsen felkelő gyilkosát, aki ugyancsak az orosz titkosszolgálat ügynöke volt.

Christo Grozev
photo_camera Christo Grozev Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

A minisztérium közleménényében az állt, hogy a büntető törvénykönyv alapján keresik Grozevet, de hogy pontosan miért, arra nem tértek ki. Maga Grozev sem tudta megmondani, miért tehették fel a körözési listára. A Twitteren azt írta: „Fogalmam sincs, hogy a Kreml mi alapján tett fel a »körözési listájára«, ezért jelenleg nem tudok nyilatkozni. Bizonyos értelemben nem is számít – évekkel ezelőtt világossá tették, hogy félnek a munkánktól, és semmitől sem riadnának vissza, hogy eltüntessék azt.” (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.