Megszűnik a kormányzati koronavírus honlap

járvány
2022 december 28., 11:25
comments 6

„A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel, a járvány intenzív szakaszára létrehozott koronavirus.gov.hu honlap január 1-jétől megszűnik” - jelentette be saját halálhírét a kormányzati honlap.

A honlap 2020. március 1-én indult, és lényegében egyetlen pillanatig sem felelt meg annak a célnak, amire létrehozták: a megfelelő tájékoztatásnak.

Az itt található minimális adatokat meg sem próbálták értelmezhetővé tenni, lényegében mindent megtettek, hogy ne legyen követhető a járvány alakulása Magyarországon. A napi jelentések - egy ideig - kijöttek ugyan, de azt nem kötötték össze az előző napiakkal, folyamatokról nem számoltak be.

Arról, hogy településenként milyen súlyos a járványhelyzet, semmit sem lehetett megtudni. Megyei adatokról úgy lehetett tájékoztatást szerezni, ha valaki kiírta magának az előző nap publikált térképről az addigi összes fertőzött számát, és azt összehasonlította az aznapi térképen szereplő újabb összfertőzött számmal. És ezt minden nap, mert a honlapon erről más adat nem volt.

Több esetben előfordult, hogy a kevés adat között téveseket adtak meg, felcseréltek 5-öst 9-esre, vagy a 43-at 34-re, de előfordult, hogy az új fertőzöttek száma meghaladta a teszteltekét.

Pedig elvileg ez volt a hivatalos tájékoztatás legfontosabb csatornája, miután a napi sajtótájékoztatókat előbb úgy tartották meg, hogy azokon nem lehetett élőben kérdezni, majd teljesen megszüntették azokat. Aztán a napi jelentéseket is hétvégi szünetre küldték, és akkor sem hozták vissza, amikor visszaerősödött a járvány. A legutóbbi időkben már csak hetente közöltek jelentést. Ennek kb. már tényleg semmi értelme sem volt, a tesztek számát nem közölték, de nehéz is lett volna, mert a központi tesztelés megszűnt.

Hogy mennyien koronások jelenleg, azt biztosan nem tükrözik vissza a számok, hiszen sokan nem tesztelnek, vagy ha igen, nem jelentik le magukat. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az oltásoknak és a korábbi megfertőződéseknek köszönhetően a koronavírus most - és már egy ideje - nem fenyeget az egészségügy túlterhelésével.

Aki szereti a mementókat, íme az utolsó számok:

  • a beoltottak száma 6 420 813 fő, közülük 6 207 249 fő a második, 3 903 679 fő a harmadik, 413 303 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt héten összesen 4 397 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 185 816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elmúlt héten elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 495 főre emelkedett.
  • Jelenleg 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.