120 rakétát lőttek ukrán nagyvárosokra az orosz csapatok

külföld
2022 december 29., 09:21
comments 6

Több ukrán nagyvárosra is rakétákat lőttek ki az orosz csapatok csütörtökön, Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint összesen 120 orosz rakéta indult ukrán civil célpontok felé. Ukrán források szerint a rakétákat a Fekete tengeren horgonyzó hajókról és repülőkről lőtték ki. Podoljak szerint Moszkva tömegével akarja lemészárolni a civileket és le akarja rombolni Ukrajna infrastruktúráját. Az 1000 kilométeres fronton közben patthelyzet alakult ki, sem az ukrán, sem az orosz erők nem tudtak újabb területeket foglalni.

A BBC információi szerint Kijevben legalább két robbanást lehetett hallani csütörtökön, bár azt nem tudni pontosan, hogy becsapódó orosz rakéták, vagy a rakéták ellen bevetett légvédelmi rendszer lövedékei robbantak. A városi önkormányzat közlése szerint mindenesetre egy levegőben felrobbantott orosz rakéta törmeléke több házat is megrongált.

photo_camera Légvédelmi rakéta Kijev fölött. Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu Agency via AFP

A főváros mellett az ország több pontján robbanásokat lehetett hallani a nyugati Lvivtől a déli Odeszán és az észak-keleti Harkivig. Az ország déli részén fekvő Mikolajiv régió vezetője is arról számolt be, hogy legalább 5 rakétát semmisített meg a légvédelmi rendszer.

Az ukrán katonai hírszerzés közlése szerint mindeközben lényegében befagytak a frontok, sem az ukrán, sem az orosz csapatok nem tudtak előre nyomulni a nagyjából 1000 kilométeres front egyik pontján sem. A Donyeckben lévő Bahmut körül komoly harcok dúlnak, máshol viszont az orosz csapatok a vonalak védelmére rendezkedtek be, az ukrán csapatok pedig újabb nyugati fegyverszállítmányok érkezését várják. Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek azt mondta, nem aggódik különösebben az orosz csapatok fehéroroszországi mozgásai miatt. Véleménye szerint ezek csak azt a célt szolgálják, hogy ukrán erőket vonjanak el a befagyott déli és keleti frontról, fényes nappal szállítják ide-oda a katonákat az ukrán-fehérorosz határ északi oldalán, "hogy az is lássa, aki nem akarja". Budanov viszont arra nem számít, hogy az oroszok ismét megpróbálnák északról bevenni Kijevet, ahogy a háború legelején próbálták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.