Beperli az EU-t az Exxonmobil az extraprofitadó miatt

gazdaság
2022 december 29., 16:14
comments 3

Pert indít az Európai Unió ellen a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari cége, az amerikai Exxonmobil, így próbálva megakadályozni, hogy az EU extraprofitadót vessen ki az energiacégekre.

Az Európai Bizottság szeptemberben állt elő a javaslattal, hogy mivel az energiacégek a háború miatt megemelkedett energiaáraknak hála hatalmas extra bevételre tesznek szert, ezt meg kellene adóztatni, és ebből a bevételből támogatni az energiaválságban nehéz helyzetbe került vállalatokat és háztartásokat.

Az EU ősszel el is fogadta a javaslatot, amely szerint 33 százalékos adót vetnének ki az energiacégek idei profitjára. Az energiacégek nagy része több mint 20 százalékkal nagyobb profitot ért el, mint a korábbi években. Az Exxonmobil októberi jelentése szerint a harmadik negyedévben közel 20 milliárd dollár profitot jegyzett. A cég szerint az EU tervezett adója több mint 2 milliárd dollár költséget jelentene a cégnek, ami megrengetheti a cég befektetőinek bizalmát. A cég szerint a tervezett adó miatt ezért elmaradhatnak egyes európai beruházások. A pert viszont nem emiatt indítja a cég, hanem azért, mert az Exxonmobil véleménye szerint az EU-nak nincs joga ilyen adót kivetni.

Az Európai Bizottság képviselői jelezték, hogy tudomásul vették az Exxonmobil keresetét, de fenntartják, hogy a tervezett adó kivetésére lehetőséget az az uniós jogrendszer. Innentől viszont az Európai Unió Bíróságának kezében van a döntés. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.