Vatikán: XVI. Benedek állapota súlyos, de stabil

vallás
2022 december 29., 14:30

XVI. Benedek volt pápa „abszolút tudatos és éber”, az állapota súlyos, de stabil – közölte a Vatikán. A friss információ egy nappal azután jelent meg, hogy Ferenc pápa azt mondta, az elődje „nagyon beteg”, és arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a nyugalmazott pápáért, hogy Isten „a végsőkig” megvigasztalja.

Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője azt mondta: „Az emeritus pápa jól pihent tegnap este. Ma teljesen éber, bár állapota továbbra is súlyos, a helyzet jelenleg stabil. Ferenc pápa megismétli a felhívását, hogy imádkozzanak érte és legyenek mellette ezekben a nehéz órákban.”

XVI. Benedek 2017. április 17-én.
photo_camera XVI. Benedek 2017. április 17-én. Fotó: Lena Klimkeit/dpa Picture-Alliance via AFP

Ferenc pápa nem részletezte Benedek állapotát, a tegnapi általános audienciája végén meglepetésszerűen kérte az embereket, hogy imádkozzanak érte.

A Vatikán az istentisztelet után közölte, hogy a 95 éves férfi állapota hirtelen „romlott az életkora miatt”. A vatikáni szóvivő azt mondta, állandó orvosi ellátásban részesül, és az állapotát „kontroll alatt tartják”.

XVI. Benedek 600 év után az első pápa volt, aki lemondott, 2013-ban az egykori pápa átvette az emeritus pápa címet, azóta a Vatikánban él. Az utóbbi években egyre gyengébb lett, miután pápasága utáni életét imának és meditációnak szentelte. (Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.