100 éves lenne a Szovjetunió – ilyen is lehetett volna…

Lezárt tartalom a Kör tagjainak évforduló
2022 december 30., 06:02
comments 9
  • 1922. december 30-án jött létre a Szovjetunió, amikor az I. szovjetkongresszus jóváhagyta a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének megalakításáról szóló nyilatkozatot és szerződést.
  • A többi történelem: kollektivizálás, erőszakos modernizáció, sztálinizmus, társadalombiztosítás, közegészségügy, nyugdíj, nagyfokú társadalmi mobilizáció, holodomor, Gulag, KGB stb.
  • Az unalomig ismert szovjet fotók helyett elképzeltük, milyenek lettek volna a mozi évszázadának hollywoodi sikerfilmjei és -sorozatai, ha a szovjetek nemcsak utánozzák ezeket, hanem eleve ők csinálták volna meg. (Ehhez – egy kivétellel – a szöveges utasítás alapján négy képet legeneráló Stable Diffusion AI-t használtuk.)

1922

Szergej Mihajlovics Eisenstein első filmjét még a Szovjetunió kikiáltása előtt mutatták be, de a Nosferatovics, a horror szimfóniája azzal is világhírű lett, hogy a paranormális témájú mese lett a dialektikus materialista rendszer első, betiltott filmje. A rendezőnek nem lett baja, sőt a filmet a világ legrégebbi filmiskolájában, a Moszkvai Filmiskolában a tiltás ellenére is tanították a formabontó megoldásai miatt.

photo_camera Soviet version of Nosferatu, black&white, real life photo, 1922

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt