100 éves lenne a Szovjetunió – ilyen is lehetett volna…

évforduló
2022 december 30., 06:02
  • 1922. december 30-án jött létre a Szovjetunió, amikor az I. szovjetkongresszus jóváhagyta a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének megalakításáról szóló nyilatkozatot és szerződést.
  • A többi történelem: kollektivizálás, erőszakos modernizáció, sztálinizmus, társadalombiztosítás, közegészségügy, nyugdíj, nagyfokú társadalmi mobilizáció, holodomor, Gulag, KGB stb.
  • Az unalomig ismert szovjet fotók helyett elképzeltük, milyenek lettek volna a mozi évszázadának hollywoodi sikerfilmjei és -sorozatai, ha a szovjetek nemcsak utánozzák ezeket, hanem eleve ők csinálták volna meg. (Ehhez – egy kivétellel – a szöveges utasítás alapján négy képet legeneráló Stable Diffusion AI-t használtuk.)

1922

Szergej Mihajlovics Eisenstein első filmjét még a Szovjetunió kikiáltása előtt mutatták be, de a Nosferatovics, a horror szimfóniája azzal is világhírű lett, hogy a paranormális témájú mese lett a dialektikus materialista rendszer első, betiltott filmje. A rendezőnek nem lett baja, sőt a filmet a világ legrégebbi filmiskolájában, a Moszkvai Filmiskolában a tiltás ellenére is tanították a formabontó megoldásai miatt.

Soviet version of Nosferatu, black&white, real life photo, 1922
photo_camera Soviet version of Nosferatu, black&white, real life photo, 1922

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.