Lemondták a Putyin-tetkós ukrán-orosz sztárbalettos előadását Milánóban

háború
2022 december 30., 11:05

2023. január 28-án és 29-én mutatták volna be a milánói Teatro degli Arcimboldi szín- és operaházban a Raszputyin táncdrámát, a műsor sztárja Szergej Polunyin balettművész lett volna. Az előadást már 2019 végén meghirdették, de előbb a koronavírus-járvány, majd egy sérülés miatt egészen eddig húzódott a premier. Ami végül megint elmarad - erről az olasz napilap, a Corriere della Sera számolt be.

Polunyin oroszként Ukrajnában, Herszonban született, de oroszbarát, Vlagyimir Putyin őszinte csodálója. Az orosz elnököt annyira bálványozza, hogy az arcképét is magára tetováltatta, és évek óta Moszkvában él.

Szergej Polunyin 2019. február 14-én, moszkvai öltözőjében mutatja meg az AFP riporterének a Putyin-tetoválását.
photo_camera Szergej Polunyin 2019. február 14-én, moszkvai öltözőjében mutatja meg az AFP riporterének a Putyin-tetoválását. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az előadást a színház közleménye szerint azért mondták le, mert óriási volt rajtuk a társadalmi nyomás, és az interneten is rengetegen fejezték ki nemtetszésüket. A vezetőség hangsúlyozta:

„ez nem kulturális, hanem politikai és erkölcsi felelősségvállalásból született döntés”.

Azt is írják, hogy a feszültség és a színházat érő fenyegetések nem tesznek jót a hangulatnak, és a színház értékrendjében fontos a pacifizmus és a tolerancia. 2022 áprilisában rendeztek is előadást, mellyel a háborúval járó kegyetlenségekre hívták fel a figyelmet, 2022 áprilisában pedig a Putyin-barátsággal semmiképp sem vádolható Pussy Riot lépett náluk fel.

A most 33 éves Polunyin a Royal Ballet legfiatalabb vezető táncosa volt, zseninek tartották. Aztán egyszer csak otthagyta az egészet, internetes ámokfutásba kezdett, homofób kijelentéseket tett, és beszólt a túlsúlyos embereknek is. Azóta szólókarrierbe kezdett, de imázsát nem tudta helyrehozni.