Szinte egyszerre lesz Pelé temetése és Lula elnök beiktatása

külföld
2022 december 30., 19:07
comments 1

Január elsején Brazíliavárosban iktatják be az októberi elnökválasztást megnyerő Luiz Inácio Lula da Silvát, másnap és harmadnap pedig a tőle több mint ezer kilométerre fekvő óceánparti Santosban vesznek végső búcsút a csütörtökön meghalt Pelétől.

Brazíliában úgy szokás, hogy a halálozás után 24 órával temetnek, Pelé esetében azonban a család időt kért, írja a Guardian. Minden idők legjobb futballistája háromszor volt házas, hét gyermeke és sok unokája született, nem egyszerű a szétszóródva élő családot összehozni.

Az egyik utolsó intézkedéseként háromnapos gyászt elrendelő Jair Bolsonaro leköszönő elnök a santosi temetésen nem vesz részt, habár a Jair nevet egy santosi futballista után kapta. Sőt, az országban sem lesz jelen, Floridába utazik.

Pelé holttestét a São Paolo-i Albert Einstein kórházban őrzik hétfőn kora reggelig, amikor az onnan 80 kilométerre fekvő santosi Vila Belmiro stadionba viszik. Ez a stadion volt Pelé számos nagy meccsének helyszíne, 1964. november 21-én például itt lőtt nyolc gólt a Botafogónak, és itt játszotta klubjában a búcsúmeccsét is 1974-ben.

A Santos stadionja előtt gyülekező tömeg Pelé halálhíre után
photo_camera A Santos stadionja előtt gyülekező tömeg Pelé halálhíre után Fotó: FERNANDA LUZ/AGIF via AFP

Pelé holttestét a pálya közepén ravatalozzák fel, és 24 óra hosszán keresztül bárki leróhatja kegyeletét a helyszínen. A temetési menet kedden a kikötő utcáin halad majd végig a Memorial Necrópole Ecumênica nevű temetőhöz, a világ talán legnagyobb függőleges temetőjéhez, ahol 32 emeleten tárolják a holttesteket. Pelé húsz évvel ezelőtt itt fizetett ki egy sírhelyet a kilencedik emeleten. És miért pont a kilencediken? Szeretett édesapja játékosként a 9-es számú mezt viselte. Innen ráadásul pazar kilátás nyílik a Vila Belmiro stadionra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.