Gulyás Gergely „elvileg magyar” EP-képviselőkről beszél

POLITIKA
2022 december 31., 11:05
comments 40

„Ez elsősorban Dobrev Klára és társainak a felelőssége” - mondta Gulyás Gergely miniszter az ATV-nek arról, hogy az uniós pénzekből ki tudják-e majd fizetni a pedagógusok megígért béremelését.

Gulyás szerint az „elvileg magyar” európai parlamenti képviselők „minden eszközzel” azon dolgoznak, hogy a források ne érkezzenek meg Magyarországra.Arra a kérdésre, hogy Kövér Lászlóhoz hasonlóan ő is hazaárulónak tartja-e a magyar EP-jépviselőket, azt mondta, „mindenki vérmérséklete szerint minősítse” a magatartásukat.

photo_camera Gulyás Gergely a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

Matolcsy: „kedélyes egyet nem értés”

Gulyás leírása szerint „kedélyes egyet nem értés van a kormány és a jegybank között” azzal kapcsolatban, hogy az ársapkák növelik vagy csökkentik az inflációt. A kormány szerint csökkentik, a jegybank elemzője viszont arra jutott, hogy az év végére 2-4 százalékkal fokozták a drágulást, mert a kereskedők nagyobb mértékben emelték a többi, nem árstopos termék árát.

Bár Matolcsy György jegybankelnök élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, Gulyás nagy tétet tenne rá, hogy Matolcsy kitölti a mandátumát, mivel „ez csak rajta múlik”.

A miniszter meg is dicsérte Matolcsyt: „Hiba lenne, ha a magyar gazdaságtörténet nem a legszebb lapjain őrizné meg Matolcsy György 2010 utáni gazdasági és növekedési fordulatban játszott szerepét”.

Nincs napirenden Putyin-Orbán találkozó

Gulyás szerint „teljes egészében megalapozatlan” minden vád a kormány oroszbarátságáról. „A függés olyan mértékű, amely mértékű az energiának való kitettségünk.”

Azt mondta, nincs napirenden Putyin-Orbán találkozó, Zelenszkij ukrán elnökkel pedig találkozott Novák Katalin, aki köztársasági elnökként a legmagasabb szinten képviselte Magyarországot Kijevben.

Amikor Zelenszkij nyáron telefonon beszélt Orbánnal, a Twitteren közölte, hogy meg is hívta magához a miniszterelnököt. „Általában hivatalos meghívások állam- és kormányfők között nem tweetekben történnek” - mondta erre Gulyás.

Szankciók: Orbán is rábólint a hosszabbításra

„Ha megkapjuk mindazokat a mentességeket, amit eddig is megkaptunk, amelyek a magyar érdeknek megfelelnek, akkor az európai egység fenntartása az érdekünk” - mondta Gulyás arra, hogy Orbán Viktor megszavazza-e majd a kilenc uniós szankciós csomag meghossabbítását.

További fontosabb részletek az interjúból:

  • Gulyás „különösen a közigazgatásban dolgozó kolléganőknél” látja, hogy nehéz elviselni a 18 fokos korlátozást, remélhetőleg erre jövőre nem lesz szükség.
  • Minden budapesti kerület kapni fog rezsitámogatást a kormánytól, ami hajlandó volt tárgyalni. Gulyás szerint hat kerülettel nem egyeztettek a 23-ból.
  • Egyelőre elvetették azt a botrányt kavart javaslatot, miszerint a kizárólag magánpraxisban dolgozó orvosok is kénytelenek lennének havi 20 órát dolgozni valamilyen állami szolgáltatónál. A januári kormányülésen térnek majd erre vissza, miután megvizsgálták az alternatív javaslatokat.
  • Gulyás szerint jogi szempontból „abszurd és megengedhetetlen igénytelenség”, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Novák Katalintól kérte az elbocsátott tanárok visszahelyezését a munkahelyükre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.