Putyin újévi fogadalma: harc a végső győzelemig

külföld
2023 január 01., 10:14

Vlagyimir Putyin most először mondta el egyenruhás férfiak és nők társaságában szokásos újévi beszédét, eddig általában egyedül állt a nyilvánosság előtt. Az is újdonság volt, hogy beszéde kilenc percig tartott, ilyen hosszan még soha nem beszélt 22 éves uralma alatt. Tavaly még arról beszélt, hogy a szilveszter a jókedv és a boldog gondolatok napja, most erről már szó sem volt. És a háború kezdetén tapasztalt törekvéseknek sem volt nyoma: Moszkva sokáig úgy kezelte az ukrajnai háborút, mint egy konfliktust, aminek az oroszok többségének életére nincs hatása.

Vlagyimir Putyin és az egyenruhások az újévi beszéd felvételén
photo_camera Vlagyimir Putyin és az egyenruhások az újévi beszéd felvételén Fotó: Kreml/Anadolu Agency via AFP

Közben a háború lassan egy éve tart, jelenleg esély sincs a békére, az oroszok a gyors győzelem helyett kilátástalan iszapbirkózásba lavírozták magukat, és moszkvai jelentések szerint is közel húszezer orosz katona halt meg.

Az Ukrajnával február 24. óta háborúban álló Oroszország elnöke azt mondta, hogy a nyugat éveken át békés szándékairól biztosította őket, valójában a neonácikat bátorította. Nem voltak felkészülve arra, hogy nyugati fegyverekkel kell majd szembenézniük. Az oroszoknak kötelességük megvédeni a szülőföldjüket.

A 2022-es évet fontosnak nevezte az Oroszország teljes szuverenitása felé vezető úton, most alapozzák meg jövőjüket, valódi függetlenségüket. Ez az év sok mindent helyére tett szerinte, választóvonalat húzott bátorság és hősiesség, valamint árulás és gyávaság közé.

Putyin végső győzelmet ígért a „a családokért és Oroszországért”.

(BBC, Reuters)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.