Mától látogatható XVI. Benedek pápa nyílt koporsója a Vatikánban

külföld
2023 január 02., 09:57
comments 6

Ma reggeltől róhatják le kegyeletüket XVI. Benedek pápa nyitott koporsójánál a vatikáni Szent Péter Bazilikában a gyászolók, várhatóan több tízezren fognak érkezni, hogy így is megemlékezzenek a szilveszter napján elhunyt volt katolikus egyházfőről, írja a BBC.

XVI. Benedek felravatalozott holtteste a Szent Péter Bazilikában.
photo_camera XVI. Benedek felravatalozott holtteste a Szent Péter Bazilikában. Fotó: HANDOUT/AFP

XVI. Benedek koporsója a következő három napban este hétig látogatható, majd csütörtökön Ferenc pápa vezetésével a Szent Péter téren tartják a temetést. A 2013-ban posztjáról egészségügyi problémákra hivatkozva lemondó XVI. Benedek pápát ezután a bazilika alatti sírkamrában helyezik végső nyugalomra.

Ez az első alkalom az egyház történetében, hogy egy pápát az utódja temet el. XVI. Benedek, születési nevén Joseph Aloisius Ratzinger volt az egyetlen pápa az elmúlt 600 évben, aki lemondott a katolikus egyházfői tisztségről.

A Vatikán vasárnap képeket adott ki, amiken az elhunyt volt pápa vörös pápai gyászköpenybe és arany díszítésű püspöksüvegbe van öltöztetve.

II. János Pál pápa 2005-ös temetése az egyik legnagyobb keresztény esemény volt valaha, becslések szerint akkor 4 millió ember ment Rómába a temetésre, írja a BBC.


XVI. Benedekről itt olvashatják nekrológunkat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.