Ördögi részletek: rengeteg pénztől elzárta Magyarországot az EU

eu
2023 január 03., 05:16
comments 72

December 22-én örömmel jelentette be a magyar kormány, hogy sikerült aláírni az úgynevezett partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal, miközben az előző héten az EU Tanácsa jóváhagyta a magyar Helyreállítási Tervet is. Ezzel papíron minden hozzáférhető EU-s pénzhalom besöpörhető - csakhogy a papírok fejlécei alatt vannak az apróbb betűvel írt részletek, amelyek alapján az EU-s intézmények úgy zárták el a magyar kormányt a forrásoktól, hogy közben ez ne legyen kommunikációs szempontból nyilvánvaló.

Alapvetően három nagy halom pénzt lehet elhozni az EU-tól a következő években, amelyek közül két halom egyelőre teljesen hozzáférhetetlen, és a harmadik elosztásába a magyar kormány csak mérsékelten szólhat bele.

A legtisztább eset: az agrárpénzek

Tavaly november 7-én az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar pénzköltési tervet a KAP-ra, azaz a Közös Agrárpolitikára vonatkozóan. 2023-2027-ben összesen 8,4 milliárd euró (közel 3400 milliárd forint) hívható le innen. A mezőgazdasági támogatások a leginkább összehangolt részei az EU-s politikáknak, itt a nemzeti mozgástér a pénzek elosztásában viszonylag korlátozott, eleve komoly összegek alanyi jogon járnak a földet művelőknek és állattenyésztőknek. Ez a keret sosem volt veszélyben, a pénz lehívását el lehet kezdeni.

Szupermérföldkövek a Helyreállítási Alap útjában

Ez a járvány okozta gazdasági gondok enyhítésére létrejött EU-s csomag. Magyarországnak innen 2400 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna, és ennél valamivel több kedvezményes hitel. Utóbbira hivatalos igényt a magyar kormány még nem nyújtott be, ezt idén augusztusig teheti meg.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.