Ördögi részletek: rengeteg pénztől elzárta Magyarországot az EU

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
január 03., 05:16
comments 75

December 22-én örömmel jelentette be a magyar kormány, hogy sikerült aláírni az úgynevezett partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal, miközben az előző héten az EU Tanácsa jóváhagyta a magyar Helyreállítási Tervet is. Ezzel papíron minden hozzáférhető EU-s pénzhalom besöpörhető - csakhogy a papírok fejlécei alatt vannak az apróbb betűvel írt részletek, amelyek alapján az EU-s intézmények úgy zárták el a magyar kormányt a forrásoktól, hogy közben ez ne legyen kommunikációs szempontból nyilvánvaló.

Alapvetően három nagy halom pénzt lehet elhozni az EU-tól a következő években, amelyek közül két halom egyelőre teljesen hozzáférhetetlen, és a harmadik elosztásába a magyar kormány csak mérsékelten szólhat bele.

A legtisztább eset: az agrárpénzek

Tavaly november 7-én az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar pénzköltési tervet a KAP-ra, azaz a Közös Agrárpolitikára vonatkozóan. 2023-2027-ben összesen 8,4 milliárd euró (közel 3400 milliárd forint) hívható le innen. A mezőgazdasági támogatások a leginkább összehangolt részei az EU-s politikáknak, itt a nemzeti mozgástér a pénzek elosztásában viszonylag korlátozott, eleve komoly összegek alanyi jogon járnak a földet művelőknek és állattenyésztőknek. Ez a keret sosem volt veszélyben, a pénz lehívását el lehet kezdeni.

Szupermérföldkövek a Helyreállítási Alap útjában

Ez a járvány okozta gazdasági gondok enyhítésére létrejött EU-s csomag. Magyarországnak innen 2400 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna, és ennél valamivel több kedvezményes hitel. Utóbbira hivatalos igényt a magyar kormány még nem nyújtott be, ezt idén augusztusig teheti meg.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt