Levélben küldte el a testéből kioperált repeszt Macronnak a háton lőtt háborúpárti orosz politikus

külföld
2023 január 04., 12:13

Levélben küldte el a moszkvai francia nagykövetnek, illetve rajta keresztül Emmanuel Macron francia elnöknek a hátából kioperált, állítása szerint francia ágyú lövedékéből származó repeszdarabot Dimitrij Rogozin orosz politikus. Ezt:

Rogozin 2011-től 2018-ig volt miniszterelnök-helyettes, majd négy éven keresztül az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője. Tavaly nyáron Donyeckbe, az oroszok által megszállt területre küldték, ahol a hírek szerint a „Cár Farkasai” nevű, a helyi orosz erőket támogató önkéntes hadtestet irányította.

photo_camera Dmitrij Rogozin Fotó: PAVEL PAVLOV/Anadolu Agency via AFP

December 21-én tüzérségi támadás érte azt a donyecki szállodát, ahol éppen vacsorázott. Mivel hónapok óta ott tartózkodott és az elmúlt nyolc évben egyáltalán nem támadták azt a környéket, Rogozin szerint valaki kiszivárogtatta, hol van éppen. Elmondása szerint fémdarab fúródott a jobb lapockája fölé, és mások is megsérültek a társaság tagjai közül.

Ezt a karácsony előtt kioperált fémdarabot küldte most el Pierre Lévy nagyköveten keresztül Macronnak, azzal az üzenettel, hogy az elnök így talán megérti, milyen személyes felelősség terheli a sérülését okozó támadásért. Rogozin szerint a srapnel egy 155 milliméteres francia Caesar tarack lövedékének a darabkája. Ezekből a fejlett, 40-55 kilométeres távolságról is halálpontos, teherautóra szerelt precíziós tarackrendszerekből Franciaország eddig 18-at szállított le Ukrajnának a háború kezdete óta, és Macron egy októberi interjújában hat továbbit ígért, megemlítve, hogy a francia tarackok milyen eredményesnek bizonyultak a Donbászban. A fegyver hatékonyságát Király András haditudósítónk ezzel érzékeltette:

"olyan tempóban lehet vele leadni hat lövést, hogy mire az első becsapódik, addigra már tovább is indult".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.