Hetedjére is hiába szavaztak az USA képviselőházi elnökéről

POLITIKA
2023 január 05., 20:51

Miután a hatodik kísérlet is kudarcba fulladt, a csütörtökön tartott hetedik szavazási forduló sem hozott eredményt az Egyesült Államok képviselőházi elnökének megválasztásában: hiába vannak többségben a republikánusok az Alsóházban, a párt jelöltje, Kevin McCarthy a lázadó képviselők miatt megint nem kapott elegendő szavazatot, írja a CNN.

Az amerikai kongresszus Alsóházában csütörtökön este folytatódott a kedden megkezdett elnökválasztási eljárás. McCarthy ezúttal 201 szavazatot kapott, de megválasztásához 218 voksra lett volna szüksége. A demokrata képviselők minden eddigi fordulóban koherensen saját vezetőjüket, Hakeem Jeffriest jelölték, neki hetedszerre is 212 szavazata van.

Az elnökválasztás addig tart, amíg meg nem tudják választani a vezetőt, elnök híján a ház nem kezdheti meg a működését, a képviselők az esküjüket sem tehetik le. Az amerikai képviselőházban 1923 óta nem volt olyan, hogy az első vagy második forduló ne hozott volna eredményt.

Kevin McCarthy
photo_camera Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakciójának vezetője. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A republikánusok megosztottságát szemlélteti, hogy McCarthy mellett tizenkilencen voksoltak Byron Donalds képviselőre,

de egy szavazat még Donald Trump volt elnökre is érkezett,egy republikánus képviselő pedig tartózkodott. A képviselőház szabályai szerint a házelnöki posztra bárki megválasztható, egyetlen feltétellel: hogy megkapja a leadott szavazatok abszolút többségét. A szűk - 222-212 arányú - republikánus többség miatt ahhoz, hogy egy jelölt megszerezze az abszolút többséget, a republikánusok szinte egyhangú támogatására lenne szükség.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.