Kínával együtt készül feltárni egy olajmezőt Afganisztán tálib vezetése

energia
2023 január 05., 17:10
comments 5

Kínával közösen készül feltárni egy olajmezőt Afganisztán radikális iszlamista tálib vezetése – jelentette a Tolonews helyi hírtelevízió.

A többmilliós kínai befektetésről szóló megállapodást Kabulban a tálibok bányászati és olajügyi minisztere írta alá a kínai partnereivel egy közös sajtótájékoztatón.

Az egyezség szerint Afganisztán három északi tartományában, az Amu-Darja medencéjében fognak olajmezőket feltárni. A csatorna szerint a kínai CAPEIC vállalat első körben 150 millió dollárt (56 milliárd forint) tervez befektetni a közös projektbe, ami kb. 3000 munkahelyet teremthet. A tálib kormány kezdetben 20 százalékkal fog részesedni a nyereségből.

Ez a legnagyobb gazdasági projekt a szélsőségesek 2021. augusztusi hatalomátvétele óta.

Egy tálib hadúr egy kabuli hotelben tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én.
photo_camera Egy tálib hadúr egy kabuli hotelben tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. Fotó: Wakil Kohsar/AFP

Afganisztán gazdag ásványkincsekben, ezek becsült értéke akár az 1000 milliárd dollár értéket is meghaladhatja, de az utóbbi négy évtized konfliktusai miatt alig tudta kiaknázni ezt. Mindemellett hiányzik a nagyszabású kitermeléshez szükséges infrastruktúra, így az utak, a vasúti hálózat és a megfelelő áramellátás. Tovább nehezítik a kitermelést az ország domborzati viszonyai és a tengeri kijárat hiánya.

A biztonság is komoly tényezőként merül fel. Decemberben merényletet követtek el az országban egy szálloda ellen, amit főleg kínai üzletemberek vettek igénybe. Bár a tálibok a biztonsági helyzet javulását ígérték, az Iszlám Állam terrorszervezet számos támadást követett el az utóbbi időben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.