Öreg csokifiú: Pelé és Kuncze Gábor nagy találkozása

futball
2023 január 05., 13:27
comments 19

Fantasztikus kordokumentumot kapart elő a Youtube mélyéről olvasónk, László. A közmédia 1994-es, húsz perces riportfilmje Pelé és a brazil öregfiú-válogatott budapesti látogatásáról számol be idegtépő részletességgel, tele bájos/vicces/meghökkentő fordulatokkal a rendszerváltás utáni Magyarországról:

link Forrás


Nem ez volt Pelé első budapesti látogatása, 1980-ban például itt forgott a Menekülés a győzelembe, amiben az akkor már néhány éve visszavonult brazil focista is szerepet kapott. 1994-ben egy magyar-brazil öregfiúmeccs kapcsán érkezett Budapestre, amin ugyan nem lépett pályára, de természetesen ő volt a rendezvény igazi főszereplője.

Pelét a legmagasabb szinten fogadták Budapesten. Mivel Göncz Árpád elnök éppen külföldön tartózkodott, Kuncze Gábor akkori belügyminisztert érte a megtiszteltetés, hogy kitüntethette a háromszoros világbajnokot. Az ünnepség után nyilatkozó Kuncze is őszintén beszélt arról, hogy itt tényleg övé a megtiszteltetés.

A joviális viccelődésből politikai brandet építő Kuncze itt is hozta a formáját, de esélye sem volt Pelé ellen, aki a közmédia riporterének kérdéseit angolul megválaszolva tökéletesen bemutatta, miért is volt ő hazája és sportága elképzelhető legjobb reklámfigurája. A végig kedvesen mosolygó brazil mindig, mindenhol azt nyilatkozta, amit hallani akartak tőle, Budapesten még Puskás Öcsit is parádésan méltatta és helyezte maga fölé. Semmivel sem lehetett kizökkenteni, még a hosszú média-pályafutása alatt elszenvedett egyik leghülyébb kérdéssel sem:

„Itt van például ez a kelet-európai helyzet, ami biztosan nem ismeretlen ön előtt. Mivel tudna ön, a nagy Pelé hozzájárulni, az itteni gondok megoldásához?”

Az akkor dúló jugoszláv háborúra utaló kérdésre Pelé tökéletes ütemérzékkel válaszolta, hogy az ő hazájában is vannak gondok, és van, aki őt akarja elnöknek, de szerinte ő nem lenne jó politikusnak, de segít, ahogy tud.

Ahogy a fanyalgó riporter is többször megjegyzi, az öregfiúk összecsapása nem jelentett nagy futballélményt, a brazilok egykori csillagai közül senki nem jött el Budapestre. Bezzeg magyar oldalon Benétől Esterházy Mártonig sokan pályára léptek. Többek közt az a Törőcsik András is, akinek csak az arca tűnt a 41 événél jóval öregebbnek, a lábai nem.

Az Aranycsapat akkor még élő tagjai közül többen is feltűntek Pelé körül. Puskás mellett ott volt Grosics, Buzánszky, Hidegkuti és az a Czibor is, aki jellegzetes jampikülsejével és lendületes, zavaros nyilatkozatával ekkor is kiemelkedett a mezőnyből.

Összességében a videó felhőtlen szórakozás egy olyan korból, amikor a közmédiában nyíltan lehetett kritizálni a hivatalos állami programot vagy egy magyar stadionban lebonyolított rendezvényt, és senkit sem zavart, ha a brazil öregfiúk válogatottját egyszerűen öreg csokifiúknak nevezték.

Pelé arról is beszélt Budapesten, hogy az ősei 95-100 évig éltek, és ha ez neki nem is jön össze, sokkal azért nem szeretne lemaradni. Végül 82 évesen hunyt el 2022 decemberében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.