Vajon mit jelenthet a „szükség szerinti mennyiség”?

POLITIKA
2023 január 05., 09:48
comments 9
Elég sok krumpli. De vajon szükség szerint sok?
photo_camera Elég sok krumpli. De vajon szükség szerint sok? Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Egy év végén megjelent rendeletben a kormány kötelezte az élelmiszer-kiskereskedőket, hogy az áruhiány megoldására tartsanak “szükség szerint” kétszeres mennyiséget minden ársapkázott termékből. Kereskedelmi szempontból nehéz értelmezni azt, hogy a “szükség szerint” mit jelent, mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára az RTL Híradónak. Ezért az MNKSZ jövő héten egyeztet a kormánnyal és a fogyasztóvédelemmel, hogy pontosan miről is rendelkezik a rendelet egyáltalán.

Ennyi tojás még gombócból is sok volna, de vajon van-e kétszer annyi, mint amire szükség van?
photo_camera Ennyi tojás még gombócból is sok volna, de vajon van-e kétszer annyi, mint amire szükség van? Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az élelmiszerkereskedőket a szükség szerinti dupla mennyiség tárolására kötelező rendelet jövő héttől lép hatályba.

“A készletmennyiséggel kapcsolatos iránymutatást a rendelet tartalmazza”, a kormány célja, hogy a magyar családok élelmiszer-ellátása biztonságos és folyamatos legyen, válaszolta nemes egyszerűséggel az Agrárminisztérium az RTL híradó kérdésére.

A jelenleg érvényes élelmiszerárstop áprilisig tart, az MNKSZ azt kéri a kormánytól, hogy többet ne hosszabbítsák meg az árstopot, ami miatt országszerte előfordul áruhiány, és a mennyiségi korlátozás országszerte a boltokban az ársapkás termékeknél.

“Onnantól kezdve, hogy a hiány általánossá válik, onnantól az árstopot nincs értelme fenntartani” - mondta Gulyás Gergely még a december 6-i kormányinfón.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.