Amerikai atomtudósokat vehettek célba orosz hackerek

háború
2023 január 06., 17:22

A Cold River néven ismert orosz hackercsoport 2022 nyarán három egyesült államokbeli nukleáris kutatóintézet ellen indított támadást, állítja a Reuters. A hírügynökség olyan anyagokba nyert betekintést öt általa felkért kiberbiztonsági szakértő közreműködésével, amelyek ezt bizonyítják.

A hackerek augusztusban és szeptemberben – amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország önmaga védelmében hajlandó lenne nukleáris fegyvereket is bevetni – három ilyen laboratóriumot vettek célba: a Brookhavent (BNL), az Argonne-t (ANL) és a Lawrence Livermore-t (LLNL). Az anyagok szerint hamis profilokat hoztak létre, illetve emaileket küldtek az ott dolgozó atomtudósoknak, hogy azok felfedjék a jelszavaikat.

A Reuters azt nem tudta megállapítani, hogy miért ezek a laboratóriumok kerültek célkeresztbe, és azt sem, hogy sikeres volt-e valamelyik behatolási kísérlet. A BNL szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben, az LLNL nem reagált a hírügynökség megkeresésére, az ANL az USA illetékes minisztériumához fordult, amely viszont nem volt hajlandó kommentálni a történteket.

Kiberbiztonsági szakértők és nyugat-európai kormánytisztviselők szerint a Cold River az orosz–ukrán háború kirobbanása óta fokozta a Kijev és szövetségesei elleni tevékenysége intenzitását. A nukleáris laboratóriumok elleni támadások időben egybeestek azzal is, amikor az ENSZ szakértői meglátogatták az orosz megszállók kezén lévő zaporizzsjai atomerőművet, felmérendő, milyen kockázatai vannak a létesítményt rendszeresen érő tüzérségi támadásoknak.

A Reuters több szakértővel beszélt a csoportról, amely először 2016-ban jelent meg a nyugati titkosszolgálatok radarján, amikor a brit külügyminisztérium ellen intézett támadást, majd az elmúlt években több nagy horderejű incidens szereplője volt. A hírügynökség szerint a behatolási műveletek során használt profilok forrása a kelet-szibériai Sziktivkar városához köthető. A Reuters elküldte kérdéseit az orosz szakszolgálathoz, az FSZB-hez, illetve a föderáció washingtoni nagykövetségéhez is, válaszokat azonban onnan sem kapott, ahogy az amerikai és a brit nemzetbiztonsági ügynökségek is elzárkóztak a kommentároktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.