Apasági szabadságra megy a finn védelmi miniszter

család
január 06., 05:34
comments 3

Új védelmi minisztert kell kinevezni a finn kormányban, mivel az eddigi, Antti Kaikkonen február végéig apasági szabadságra megy, hogy gondoskodjon 6 hónapos gyerekéről. „A gyerekek csak egy nagyon kis ideig ilyen picik, és szeretném, ha nem csak fényképeim, hanem emlékeim is lennének róla” - indokolta decemberben a döntést. Kaikkonen az első férfi miniszter, aki gyereknevelési szabadságra megy, miközben a női kollégáinál az elmúlt években ez viszonylag megszokott volt. Ilyenkor erre az időszakra lemondanak, majd ha letelt, visszatérnek.

link Forrás

A miniszter döntését annak ellenére is pozitívan fogadták, hogy az országa éppen a NATO-csatlakozásra készül (ha azt Magyarország és Törökország végre jóváhagyná). Kaikkonen helyett Mikko Savolát nevezték ki. Tavaly az Egyesült Államokban Pete Buttigieg közlekedési miniszter még komoly támadásokat kapott, amiért apasági szabadságra vonult.

Finnországban Sanna Marin kormánya tavaly vezette be, hogy mindkét szülőnek közel 14 hónapos szülői szabadságot biztosítanak. Egyben azt kérik tőlük, hogy egyenlő arányban osszák meg egymás között, ha teljesen ki akarják használni. A rendelkezésre álló napokból legfeljebb 63 napot adhatnak át a másiknak. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.