Az ENSZ felhagy a nyomozással az olenyivkai hadifogolytábor lebombázása ügyében, amivel az oroszok és az ukránok egymást vádolták

háború
2023 január 06., 15:21
comments 5

António Guterres, az ENSZ főtitkára bejelentette: felfüggesztik a olenyivkai hadifogolytábor lebombázásának körülményeinek vizsgálatára létrehozott misszió tevékenységét. A vizsgálatot augusztus elején indították, miután 2022. július 29-én rakétatalálat érte a Doneckhez közeli tábort, amely a megye oroszok által ellenőrzött részében volt található. A történtek következtében az utólagos adatok szerint 53 ukrán hadifogoly vesztette életét.

A jelenyivkai, fogolytáborként használt épület a júliusi bombázás után.
photo_camera A fogolytáborként használt olenyivkai épület a júliusi bombázás után Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők szándékosan, HIMARS-okkal lőtték a létesítményt, az ukrán vezérkar ellenben azt állította, az oroszok megrendezett provokációja volt a támadás.

photo_camera Az olenyivkai események áldozataira emlékeznek Kijevben 2022. szeptember 6-án Fotó: RUSLAN KANIUKA/NurPhoto via AFP

Az ENSZ-misszió felfüggesztésének oka, hogy tagjainak biztonságára vonatkozóan nem kaptak megfelelő garanciákat a háborúzó felektől. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár munkatársa azt mondta, nem látnak esélyt arra, hogy ez a helyzet a közeljövőben megváltozzon, de amint mégis megtörténik, haladéktalanul folytatják a munkát.

A független vizsgálat lefolytatását Ukrajna és Oroszország is forszírozta az ENSZ-nél. (Meduza.io)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.