ENSZ-vizsgálat indul az ukrajnai hadifogolytábor megtámadása miatt

háború
2022 augusztus 04., 05:07
comments 1

Az ENSZ tényfeltáró missziót hoz létre, hogy kivizsgálja az ukrán hadifoglyok tucatjaival végző támadást az oroszok megszállta donyecki területeken, amelynek végrehajtásával Moszkva és Kijev egymást vádolja.

António Guterres, az ENSZ főtitkára újságíróknak azt mondta, nincs felhatalmazásuk bűnügyi nyomozás lefolytatására, de tényfeltáró küldetéseket végezhetnek, amit egyébként Oroszország és Ukrajna kifejezett kérésére tesznek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők szándékosan, HIMARS rakétákkal bombázták az olenivkai fogházat, ahol ukrán hadifoglyokat, köztük az Azov ezred tagjait tartják őrizetben. Szerintük az ukránok azért ölték meg sajátjaikat, hogy megsemmisítsék a megadás bizonyítékát és megakadályozzák, hogy a hadifoglyok az ukrán kormányt bírálják

Az ukrán vezérkar szerint azonban több jel is arra utal, hogy valójában az oroszok megrendezett provokációja volt a támadás, és nem is biztos, hogy rakétával támadtak, mert arra semmi sem utal.

Az ukrán hadsereg kedden ugyancsak azt állította, hogy a laktanyát belülről robbantották fel az oroszok a károk természetére hivatkozva. Az Egyesült Államok szerint pedig Oroszország bizonyítékokat gyárt, hogy Ukrajnát okolhassa a robbanással.

Az ENSZ főtitkár azt mondta, nagyon komolyan veszik Oroszország és Ukrajna ENSZ-vizsgálatra vonatkozó kérését, egyúttal pedig reményét fejezte ki, hogy egyetértés lesz a feladatkörökben, amiket rájuk szabnak. Hozzátette, hogy a misszióba független szakértőket keresnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.