Iráni tűntetők a börtönt kockáztatják azzal, hogy húspogácsákról tweetelnek

külföld
2023 január 06., 15:16

Az utóbbi héten több száz iráni posztol képeket kotletekről, azaz perzsa húspogácsákról a közösségi médiában, aminek Irán keményvonalas iszlamista vezetése nem igazán örül, írja a Euronews.

Kasszem Szulejmani
photo_camera Kasszem Szulejmani Fotó: Pool / Iranian Supreme Leader Pr/Anadolu Agency

Ez azért van, mert az iráni tüntetők a “kotlet” kifejezést arra is használják, hogy Kasszem Szulejmani, az egykor nagyhatalmú kémfőnök testére utaljanak, akivel egy amerikai precíziós csapás végzett Bagdadban még 2020-ban.

Egyesek Iránban azzal viccelődnek, hogy Szulejmani teste annyira összezúzódott a robbanásban, hogy már darált húsnak nézett ki, amiből a kotletet is készítik. Ezen a héten van Szulejmani halálának harmadik évfordulója, az iráni kormány mártírként ünnepli a volt titkosszolgát. Eközben pedig rengetegen viccelődnek rajta az interneten.

Iránban tavaly október óta tüntetnek hatalmas tömegek, miután erkölcsrendészek halálra verték Mahsza Aminit, egy fiatal lányt, aki állítólag nem megfelelően viselte a hidzsábot, az országban a nőknek vallási okokból előírt fejkendőt.

Tegnap ismét halálra ítéltek egy iráni tüntetőt, mert állítólag szerepe volt a kormányellenes tiltakozások szervezésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.