A zaklatás az nem egy tánc

buli
2023 január 07., 13:12
comments 81

“Képzeld el, hogy néhány tánccal töltött óra után felmész a szórakozóhely zsúfolt tetőteraszára, hogy egy kis friss levegőt szívj. Ahogy felérsz, látod, hogy egy fiatal lány zavartan nevetgél, miközben néhány részeg férfi körbeállja, és kellemetlen megjegyzésekkel bombázza. Rögtön kényelmetlenül érzed magad. Tenned kéne valamit? Senki más nem figyel oda, és te is egyedül vagy. Mi van, ha beleszólsz, és téged vesznek célba?”- írja a Lazy Women újságírója az Auróra decemberi feminista fesztiváljának egyik workshopjáról, ahol a budapesti éjszakai élet néhány képviselője - a Gólya, az Auróra és a Fekete Zaj vezetői - összeültek, hogy megbeszéljék, mi lehet az ő szerepük az ehhez hasonló helyzetek megelőzésében, kezelésében, és mit tegyenek, ha a saját közösségükben szenved el valaki bántalmazást. A szórakozóhelyeken, éjszaka valóban sokkal több szexuális zaklatás történik, de nem csak az alkohol, a drogok, a tömeg és a gyenge világítás miatt: a workshop vezetői nagyobb, rendszerszintű problémákra hívják fel a figyelmet. Egész pontosan arra, hogy ha nem kérdőjelezzük meg a szexista társadalmi normákat, azzal lehetővé tesszük a zaklatást és a súlyosabb visszaéléseket is.

Az albertai egyetem szexuális erőszak ellenes kutatói kifejlesztettek egy Szexuális Erőszak Piramist, ami épp ezt az összefüggést mutatja be. A kutatás szerint a szexuális erőszak három legfontosabb oka

a hatalom, a kontroll iránti vágy és a következmények hiánya,és ennek részei az olyan - téves - elképzelések is, hogy bizonyos emberek bizonyos helyzetekben “alsóbbrendűek” nálunk, vagy valamiért tartoznak nekünk valamivel. Például, hogy jogunk van hozzáérni egy másik emberhez, csak azért, mert meghívtuk őt egy italra. A nyilvánvaló szexuális zaklatással, erőszakkal egyéni és intézményes szinten is foglalkozunk - más kérdés, hogy eleget-e -, de a kevésbé egyértelműnek tűnő helyzetekkel, és az okokkal, amik ezeket lehetővé teszik, már kevesebbet.

photo_camera Fotó: Aleksandr Popov / Unsplash

A dickpic és a vérfertőzés nincs is olyan messze egymástól

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.