„Abuzív kapcsolatban van az oktatás és a kormány”

oktatás
2023 január 07., 19:43
comments 10

Véget ért a Tudásmenet az oktatásért! demonstráció. A 180 kilométeres távot 6 nap alatt tették meg a résztvevők Miskolctól Budapestig, az utolsó szakaszon több százan csatlakoztak a menethez, hogy együtt vonuljanak a szervezőkkel a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé, ahol 5 órától közösen tüntettek a magyar oktatás és a tanárok helyzete miatt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A menet fél 5 körül ért a Munkácsy Mihály utca végén felállított színpadhoz, ahol a Gangsta's Paradise című számra gyülekező tömeg fogadta őket. A felszólalások előtt lejátszották Pintér Sándor decemberi beszédét, ami aztán a demonstráció visszatérő eleme lett.

A tüntetést Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára nyitotta meg, aki arról beszélt többek közt, hogy

szerinte „őt bántalmazza a magyar közoktatás”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Több részletet is kiemelt a belügyminiszter decemberi beszédéből, miközben egy karton-Pintért állítottak fel mellé a színpadra. A papírfigura érkezését hangos fütyüléssel és bekiabálásokkal fogadták a tüntetők, akik a hideg ellenére végig megtöltötték a Kölcsey előtti utcaszakaszt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bertát a teljes távot teljesítő Szűcs Tamás és négy másik társa követte a színpadon. Felszólalásaikban megosztották tapasztalataikat az útról és elmondták mennyi támogatást kaptak az emberektől az akció során. Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet alelnöke úgy zárta beszédét, hogy

„amit 2022 nem oldott meg, azt idén megoldjuk. Készüljetek, mert folytatjuk”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ezután Rácz Béla roma aktivista és Strbka Anna, az Egységes Diákfront tagja mondtak beszédet, amiben többek közt az iskolákban és óvodákban tapasztalható szegregációról és a vidéki iskolák problémáiról beszéltek. Szerintük elfogadhatatlan, hogy 2022 Magyarországán ez még egy létező jelenség. Strbka pedig azt is bejelentette, hogy az Egységes Diákfront január 31-re újabb országos ülősztrájkot hirdet.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az eseményen több diák és polgári engedetlenségben résztvevő, illetve amiatt kirúgott tanár is felszólalt. Simkó Edit, aki a napokban nyújtotta be felmondását, azzal kezdte beszédét, hogy mennyire elkeseredett.

„Elegem van! A propaganda sajtó kedvéért: kurvára elegem van!”

Szerinte ugyanis, abuzív kapcsolatban van az oktatás és a kormány, nem szabad hagyni, hogy a mostani helyzet így maradjon. A szivárványos kabátos tanárnő felszólalását hatalmas tapsvihar követte.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A felszólalásokat Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője zárta. Beszédükben pedig arra biztatták az ország összes tanárát, hogy hétfőn, a téli szünet utáni első napon kockás ingben menjenek be tanítani. A Pedagógusok Szakszervezete, a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom által szervezett esemény végül fél 7 körül, a tanártüntetések egyik jelképévé váló „Grund” című szám eléneklésével ért véget.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.