Az amerikai segélycsomag bejelentése után Ukrajna-szerte bombáznak az oroszok

háború
január 07., 18:06

Oroszország továbbra is támadásokat hajt végre Ukrajna-szerte, legalább két civil áldozatról érkeztek jelentések szombaton, miközben az orosz fél egyoldalúlag tűzszünetet hirdetett az ortodox karácsony idejére.

Az újabb orosz támadássorozat azután vette kezdetét, hogy az Egyesült Államok bejelentette, hogy további 3,75 milliárd dollárnyi fegyvert és segélyt küld Ukrajnának. Ez a segélycsomag a legnagyobb, amelyet Kijev eddig kapott. Első ízben szerepelnek a szállítmányban Bradley típusú, páncéltörő rakétákkal felfegyverzett páncélozott járművek. Az ukrán elnök, Zelenszkij köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek, az amerikai törvényhozóknak és "minden amerikainak, aki nagyra értékeli a szabadságot, és aki tudja, hogy a szabadság méltó a védelemre".

Híresztelések szerint az USA Olaszországot is sürgeti, hogy biztosítson légvédelmi fegyvereket az ukránoknak. Az ukránok mér régóta kérik, hogy küldjenek légvédelmi fegyvereket, hogy megvédhessék a polgári infrastruktúrát.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megye állami közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj folyamatos orosz tüzérségi csapásokról és rohamokról számolt be. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson Hajdaj pénteken közölte, hogy a tűzszünet első három órájában az orosz erők tizennégyszer intéztek tüzérségi támadást ukrán állások ellen, és háromszor indítottak rohamot egy település ellen.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz erők kelet-, északkelet- és dél-ukrajnai célpontokat támadtak rakétákkal. Donyeck megye kormányzója szombaton jelentette, hogy előző nap két ember halt meg az orosz csapásokban Bahmutban, valamint az attól északra fekvő Kraszna Horában. Az ukrán főügyészség szerint Bahmutban tizenhárman megsebesültek a támadásokban pénteken. (Guardian, MTI)