Több mint ezer olyan közösségimédia-fiókot töröltek Kínában, amely a járványkezelést bírálta

külföld
2023 január 07., 13:06

Kína több mint 1100 olyan közösségimédia-fiókot függesztett fel, amelyek bírálták a kormány járványkezelési intézkedéseit.

A Kínában széles körben használt Sina Weibo közösségimédia-platform közlése szerint összesen közel 13 ezer olyan szabálysértéssel volt dolguk, melyek a kormány koronavírus elleni rendelkezéseinek kidolgozásában részt vevő vagy az azt támogató szakértők, kutatók vagy egészségügyi dolgozók ellen irányult. Ennek következtében 1120 felhasználót függesztettek fel véglegesen vagy ideiglenesen.

Az országot kormányzó Kínai Kommunista Párt az elmúlt években nagy mértékben az egészségügyi és orvosi közösségre támaszkodott a járványügyi intézkedések hatásosságának és szükségességének igazolásában.

Az elmúlt időszakban Kína a kirobbanó tiltakozások hatására azonban szakított a csaknem három évig fennálló zéró-Covid politikájával, és jelentősen lazított a járványmegelőzési szabályokon. Nem csak a karanténkötelezettség szűnt meg, de jórészt a tömeges teszteléssel is felhagytak, ezután nagy mértékben emelkedett a fertőzések és a halálozások száma.

A közelgő, két hét múlva esedékes kínai újév kapcsán a kínai közlekedési minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, minimalizálják az utazások számát, különösen az olyan veszélyeztetett társadalmi csoportok védelmében, mint az idősebbek, a várandós nők, a gyerekek vagy a tartós betegségben szenvedők.

Januártól több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Belgium és Svédország is szigorított a Kínából érkező beutazókra vonatkozó szabályokon, de ugyanígy tett Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok is. (MTI)