Bolsonaro több száz híve rohamozta meg a brazil kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét

külföld
2023 január 08., 19:53
comments 34
photo_camera Fotó: EVARISTO SA/AFP

Jair Bolsonaro volt brazil elnök híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

Az októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, anyagi károkat okozva az épületben, bezúzva az ablakok üvegeit. A rendőrség könnygázzal oszlatott.

Könnygázt vetnek be a tüntetők ellen
photo_camera Könnygázt vetnek be a tüntetők ellen Fotó: EVARISTO SA/AFP

„Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amiket a törvény szigorával kell megtorolni” – írta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke a Twitteren.

link Forrás
link Forrás

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenfele, Luiz Inácio Lula da Silva győzött, de a volt elnök egyértelműen nem ismerte el a választási vereségét és a mandátuma lejártával Floridába távozott.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését, azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Brazíliavárosban tüntetések voltak, és december végén egy meghiúsított bombamerényletről is érkeztek hírek.

A latin-amerikai ország új elnökét, Lulát január 1-én iktatták be a hivatalába. Lula most hivatalos látogatáson van Sao Paulo államban. (Dw, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.