Független újságírókat ítélhetnek hosszú börtönbüntetésre a most kezdődött koncepciós perben Fehéroroszországban

külföld
2023 január 09., 17:45
comments 11

Január 9-én elkezdődött a Tut.by-per a minszki városi bíróságon. Zárt tárgyaláson tekintik át az ügyet, melyben a vádlottak padján ül a nem is olyan régen még a legnépszerűbbnek számító független fehérorosz online újságot, a Tut.by-t kiadó Tut By Media vezérigazgatója, Ljudmila Csekina, a lap főszerkesztője, Marina Zolotova, valamint több további munkatársuk.

A Csekinával és Zolotovával szemben megfogalmazott vádpontok hajszálra ugyanazok, éspedig a Zerkalo.io összefoglalója szerint a következők:

  • különösen nagy összegű adóelkerülés
  • faji, nemzeti, vallási vagy szociális alapú, csoportosan elkövetett, súlyos következményekkel járó gyűlöletkeltés és izgatás
  • a Belarusz Köztársaság nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétes tevékenység telekommunikációs eszközök vagy az internet segítségével

Az első pontban rögzített bűncselekményekért legfeljebb 7, a másodikért 12, a harmadikért 5 év szabadságvesztés szabható ki; ebből máris nyilvánvaló, hogy a vádlottak aligha úszhatják meg két számjegy alatt az eljárás végét.

Ljudmila Csekinát és Marina Zolotovát 2021. május 18-án vették őrizetbe, azóta rács mögött vannak, több mint másfél év kellett a hatalomnak, hogy tárgyalásig tolja az ügyet.

2021. május 18.

Mint a Zerkalo felidézi, azon a májusi napon a fehérorosz hatóságok összehangolt akciót hajtottak végre a Tut.by irodáiban, a lap néhány partnercégénél és több munkatárs otthonában. A házkutatások és a kihallgatások késő estig tartottak, a nap végére 15 embert vettek őrizetbe. A cég és a lap vezetőivel szemben megfogalmazott „gyanú” az volt, hogy a Hi Tech Park Belarus – Kelet-Európa legnagyobb, nemzetközileg is ismert IT-központja Minszkben – egyes helyiségeinek bérlőjeként olyan bevételekhez jutott hozzá a Tut By Media, amelyekre egyrészt nem volt jogosult, másrészt nem fizette be utánuk az adót.

photo_camera Mindenért a Tut.by a hibás! Fotó: JACK GUEZ/AFP

A lap munkatársai és a független fehérorosz sajtó maradéka szerint a vád e pontja abszolút koholmány, de nem állja meg a helyét a gyűlöletkeltés és az izgatás, illetve a nemzetbiztonsági érdekekkel ellentétes tevékenység sem. Akkor sem, ha nem kérdéses, hogy a nem szabad, nem tisztességes, plusz meghamisított eredményt hozó 2020. augusztusi elnökválasztást követő események során – amelyek tömeges tiltakozásokba, majd összecsapásokba, letartóztatásokba, az ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal szembeni megtorlásokba torkollottak – a Tut.by független lapként nem a hatalompárti narratívát követte.

Tut.by-történet

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.