Zátonyra futott egy ukrán gabonát szállító hajó a Szuezi-csatornában

külföld
2023 január 09., 19:02

A Szuezi-csatornában hétfőn zátonyra futott egy ukrán gabonát szállító teherhajó, ami így egy ideig fel is tartotta a csatorna forgalmát, mielőtt el tudták volna vontatni, írja a Guardian. A 225 méter hosszú, Marshall-szigetekre bejegyzett M/V Glory ideiglenes zátonyra futása felébresztette a félelmeket, hogy valami hasonló történhet, mint amikor 2021-ben a 400 méteres Ever Given konténerhajó egy hétre keresztbe állt a mesterséges csatornában.

Az M/V Glory zátonyra futása után már hétfőn visszaállt a Szuezi-csatorna normál forgalma, miután négy vontatóhajóval sikerült elhúzni a teherhajót az útból, ami azóta már folytatta is útját Kína felé, jelentette a Suez Canal Authority (SCA), a csatornát üzemeltető egyiptomi állami társaság. Hétfőn a tervek szerint 51 hajó fog áthaladni a csatornán mindkét irányban összesen, írja az SCA.

A zátonyra futott teherszállító
photo_camera A zátonyra futott teherszállító Fotó: SUEZ CANAL AUTHORITY/Anadolu Agency via AFP

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő Szuezi-csatorna biztosítja a legrövidebb víziutat Ázsia és Európa között, és a világ tengeri kereskedelmének mintegy 10 százalékát bonyolítja évente. A csatorna az egyik legfőbb devizából származó bevételi forrása Egyiptomnak, évente több mint 7 milliárd dollárt (kb. 2584 milliárd forint) hoz az országnak.

Időnként megtörténik, hogy hajók elállják a forgalmat a Szuezi-csatornában, szeptemberben az Affinity V tanker akadt el itt.

Az M/V Glory ukrán kukoricát szállít Törökországból, ezt az Oroszország-Ukrajna-Törökország közötti Fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény (Black Sea Grain Initiative) teszi lehetővé, ami védett tengeri folyosót biztosít az ukrán gabonának, élelmiszereknek és műtrágyának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.