Az azeri elnök azt állítja, nem indít újabb háborút Örményország ellen

külföld
2023 január 10., 20:45
comments 1

Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke újságíróknak azt mondta, nem készül ismét támadást indítani Örményország ellen, ezért is „nem reagál erővel az örmény provokációkra”.

Alijev a Baku számára stratégiai fontossággal bíró Zangezur-folyosóról is beszélt, mondván: „minél előbb meg kell nyitni” azt, akár akarják az örmények, akár nem. Szerinte Örményország nem teljesíti a kötelezettségeit, amikor el akarja kerülni a folyosó megnyitását, noha a 2020. őszi 44 napos háborút lezáró békemegállapodásban beleegyezett a kialakításába.

Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök kedden, valamivel korábban azt mondta, kizárt dolog az Örményországon áthaladó folyosó létrehozása.

A Zangezur-folyosó annak a közlekedési korridornak a koncepciója, amely Örményországon áthaladva, de örmény ellenőrzőpontok nélkül kötné össze Azerbajdzsánt és a hozzá tartozó Nahicseván Autonóm Köztársaságot, amelyeket Délkelet-Örményország választ el egymástól.

Alijev bevallotta, hogy ő találta ki a Zangezur-folyosó fogalmát, ami konkrétan nem szerepel ugyan a 2020-as békeegyezményben, ám az egyértelműen „ki lett jelentve”, hogy lennie kell szárazföldi közlekedési kapcsolatnak Azerbajdzsán és Nahicseván között.

Az azeri–örmény konfliktus fordulatairól itt írtunk hosszabban legutóbb. (via Hetq)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.