Legalább 17 halottja van a perui tüntetéseknek

külföld
2023 január 10., 05:35

Sokan megsérültek és legalább 17 ember meghalt, amikor hétfőn a perui Juliaca városában összecsaptak a volt elnök támogatói és a rendvédelmi erők - írja a BBC.

Pedro Castillót, Peru volt elnökét múlt decemberben tartóztatták le, miután megpróbálta feloszlatni a Kongresszust. Támogatói hetek óta tüntetnek, utakat zárnak le. Követelik az új elnök, Dina Boluarte távozását, és előrehozott választásokat akarnak.

Alberto Otárola miniszterelnök elítélte a juliacai összecsapásokat, és azokat a rendőrség elleni szervezett támadásnak minősítette. Elmondta, hogy több ezer ember próbálta lerohanni a város repülőterét és a helyi rendőrőrsöt.

Sérült tüntetőt visznek a kórház sürgősségi osztályára a perui Juliacában 2023. január 9-én.
photo_camera Sérült tüntetőt visznek a kórház sürgősségi osztályára a perui Juliacában 2023. január 9-én. Fotó: STRINGER/AFP

Egy tüntető az AFP hírügynökségnek azt mondta: „A rendőrség lő ránk”.
„Arra kérjük Dinát, hogy mondjon le. Fogadja el, hogy az emberek nem akarják” - tette hozzá a tüntető.

Juliaca a Puno régióban található, ami a kormányellenes tüntetések központjának tekinthető. A dél-amerikai országban évek óta folyamatosak a zavargások. A legutóbbi válság akkor ütött be, amikor az elnök decemberben bejelentette, hogy feloszlatja a kongresszust és szükségállapotot vezet be. A kongresszus azonban elsöprő többséggel megszavazta, hogy emeljenek vádat ellene.

Castillo ellen, aki jelenleg őrizetben van, lázadás és összeesküvés vádjával folyik vizsgálat. Castillo tagadja az összes vádat, és kitart amellett, hogy továbbra is ő az ország törvényes elnöke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.