Egy iráni női aktivista kínzásról és kikényszerített vallomásokról írt levelet egy börtönből

külföld
2023 január 11., 06:15

A börtönből írt levelet Irán egyik legjelentősebb női aktivistája arról, hogy hogyan bánnak a foglyokkal és kényszerítenek ki belőlük vallomást. Sepideh Qolian 2018 óta tölti ötéves börtönbüntetését, miután sztrájk támogatása miatt elítélték "nemzetbiztonság elleni" fellépésért. A nő leírta, hogy brutálisan bántak vele és fogolytársaival, a kikényszerített vallomásukat pedig még az állami tévében is leadták.

Az aktivista a levélben azt írta, hogy a Ervin nevű börtön "kulturális" szárnyát kínzásra és kihallgatásra használják, aminek ő többször szemtanúja volt, mivel jogot tanul, a vizsgáit pedig ebben az épületszárnyban teheti le. Állítása szerint rendszeresen hallja, ahogy kiabálnak a foglyokkal, egyszer pedig azt is látta, ahogy egy foglyot december 28-án bekötött szemmel, egy szál pólóban kiültették a hóba, hogy ezzel kényszerítsék vallomásra.

Qolian azt írja, hogy 2018-ban az ő vallomását is kikényszerítették, miután bevitték, amiért támogatott egy gyárban tartott munkássztrájkot. Az aktivistát egy nő hallgatta ki, aki azzal kezdte, hogy belerúgott az asztal lábába, miközben Qolian arcába kiáltotta, hogy „te kommunista kurva, kivel feküdtél le?” Ezután pedig megpróbálta arra kényszeríteni, hogy kamerába valljon a szexuális kapcsolatairól, amit Qolian megtagadott.

A több óráig tartó kihallgatás után az aktivista könyörgött, hogy elmehessen mosdóba, mire a kihallgató őr belökte a mosdóba, ami az aktivista elmondása szerint egy kihallgató szobában volt, és hallotta, ahogy egy férfit kínoztak éppen. Az őr egy időre ide bezárta, miután pedig kiengedték, egy szobába vitték, ahol kamerát állítottak fel, adtak neki egy szöveget, amit a kamera előtt fel kellett olvasnia. Az aktivista ekkor már három napja nem aludt. Később ezt a vallomást az állami tévé is leadta.

Az iráni tüntetések során az emberi jogi aktivisták hírügynöksége (HRANA) szerint eddig legalább 519 tüntetőt – köztük 69 gyereket – megöltek, és 19 300-at letartóztattak. Több ezren kerültek börtönbe, akik közül sokakra halálbüntetés is várhat. (BBC)