Kihívója félelemkeltéssel vádolja Merkely Bélát

oktatás
2023 január 11., 09:02
comments 17

Kemény bírálatot mondott Merkely Béláról, a Semmelweis Egyetem rektoráról Kellermayer Miklós, az orvoskar dékánja, aki jelölteti magát az idei rektorválasztáson.

link Forrás

Kellermayer azzal kezdi a Facebookra feltöltött, másfél perces videóját, hogy olyan egyetemet szeretne építeni, ahol „emberközpontúság van a nyers erő helyett, együttműködés az egyszemélyes akarat helyett, szabadság a szorongás helyett és valódi alázat a megalázottság helyett”.

Azt mondja, szívesen csatlakozott a mostani vezetéshez, hiszen látta rajta a dinamizmust, az erőt és a hosszú távú víziót, de „a cél nem szentesíti az eszközt”.

„Elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség. (...) És egyetemi közegben elfogadhatatlan, szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét, ami megroppantotta a Semmelweis Egyetem szellemi gerincét.”Állítása szerint „jajkiáltások sokasága” jutott el hozzá, ennél jobban viszont nem megy bele a konkrétumokba.

photo_camera Merkely Béla átveszi a Széchenyi-díjat 2021-ben Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Illyés Tibor/MTI/MTVA

Merkely Béla 2018 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet. 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanása után lett országosan ismert, gyakori médiaszereplései és olykor ellentmondásos nyilatkozatai miatt. Az oltások megjelenésekor a kormány vakcinanépszerűsítő plakátkampányában is szerepelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.